Za Crkvu je spolnost prekrasna i jako sveta

Voditelj Ureda za obitelj HBK Petar Krešimir Hodžić, inače oženjeni laik i otac dvoje djece, otkrio je kako je upravo osnovana udruga Obiteljska i bračna akademija, koja će parove podučavati o začeću, trudnoći, rađanju…

Upravo osnovana udruga Obiteljska i bračna akademija pokušat će pomoći svim brakovima, pa i onima koji nisu crkveni, otkrio je u intervjuu Jutarnjem listu Petar Krešimir Hodžić.

“Na razini župa osnivaju se obiteljske zajednice u kojima se bračnim parovima nude konkretni programi poput onih vezanih uz začeće, trudnoću, rađanje i roditeljstvo, prirodno planiranje obitelji te u posljednje vrijeme programe koji će parove voditi do financijske slobode. Radi se i na razvoju programa koji će obrađivati i teme spolnosti u kontekstu teologije tijela Ivana Pavla II.”, objasnio je voditelj Ureda za obitelj Hrvatske biskupske konferencije. Riječ je, zapravo, o projektu podizanja kvalitete zaručničkih tečajeva.

Hodžićev Ured ovih je dana predstavio Svjetski dan braka, koji se slavi druge nedjelje u veljači i koji se ove godine u Hrvatskoj obilježava drugi put. Tim se danom, kaže Hodžić, želi vratiti vjeru u brak kao stožernu instituciju društva koja je uzdrmana u zapadnom svijetu.

Objašnjava kako četiri petine hrvatskih građana gleda afirmativno na brak, ali “na djelu je njegovo ustrajno marginaliziranje i omalovažavanje u javnom mnijenju i medijima”. “Zato se mladi sve kasnije i sve teže odlučuju za brak i sve teže ostaju u njemu”, smatra Hodžić.

Na pitanje o nedavno objavljenim romantičnim idejama za supružnike, koje su mnogi proglasili nepriličnim, Hodžić kaže kako “takvi komentari dolaze od onih koji smatraju da Katolička crkva shvaća spolnost kao listu zabrana koja guši svaku slobodu”. “To je potpuno pogrešno i nije utemeljeno na učenju Crkve koje spolnost uzima kao nešto prekrasno i jako sveto. Nauk je uvijek bio tu, samo je pitanje koliko se on izražava i koliko se naviješta”, poručuje Hodžić.

Prethodni članak:

arti-201002090096006

Povratak na Net.hr