VRHOVNI SUD O KREDITIMA U 'ŠVICARCIMA' / Zasad ništa od tumačenja Suda EU, sve zbog jednog slučaja

'Sud Europske unije više nije nadležan za odlučivanje o postavljenom pitanju' priopćio je Vrhovni sud

9.7.2021.
14:47
Željko Lukunić / PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

 Vrhovni sud u petak je izvijestio da za sada nema ništa od tumačenja Suda Europske unije o nepoštenim uvjetima u kreditima u švicarskom franku jer su od Suda EU zaprimili rješenje da je jedan predmet vezan uz potrošačke ugovore u 'švicarcima" izbrisan iz njihova upisnika.

Vrhovni sud je pojasnio da je riječ o postupku po reviziji potrošača koji je pravomoćno izgubio spor jer su nižestupanjski sudovi zauzeli pravno shvaćanje da mu, nakon tzv. konverzije, ne pripada daljnja restitucija zbog pobijanih nepoštenih ugovornih odredbi prvotno sklopljenog ugovora o kreditu u švicarskim francima.

'Sud EU više nije nadležan za odlučivanje o tom pitanju'

Najviši sud je precizirao da se pred Vrhovnim sudom, obzirom da je potrošač odustao od izjavljene revizije, više ne vodi postupak za čije je rješenje najviši sud ranije zatražio tumačenje.

''Posljedično tome, sud Europske unije više nije nadležan za odlučivanje o postavljenom pitanju'', priopćio je Vrhovni sud.

Najviši sud je dodao da je zbog toga za sada onemogućen dobiti tumačenje prava EU relevantnog u postupcima koji se vode u sličnim sporovima pred hrvatskim sudovima.

Udruga Franak prigovara Vrhovnom sudu

Udruga Franak izvijestila je u utorak da Sud EU neće odlučivati o valjanosti konverzije po predmetu Vrhovnog suda već samo o pitanjima zagrebačkog Općinskog građanskog suda kojemu moraju odgovoriti imaju li potrošači nakon konverzije kredita u francima pravo na obeštećenje.

"U tom predmetu je Vrhovni sud ponavljao gotovo identično pitanje kakvo je već postavljeno u notornom oglednom postupku i kojim se ne bi ponovno ništa riješilo po pitanju prava potrošača na obeštećenje nakon provedene konverzije", priopćila je Udruga Franak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali