VIĐAT ĆEMO SVE VIŠE POLICIJE: / Božinović otkrio - spremaju kazne za kršitelje epidemioloških mjera; Poznat jedan detalj

27.11.2020.
11:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, načelnik i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je i o mogućnosti kažnjavanja građana zbog nepridržavanja epidemioloških mjera. Dodao je kako će na teren izaći veći broj pripadnika Civilne zaštite, Državnog inspektorata i policije kako bi provjeravali tko se ne pridržava mjera.

"Mi smo devet mjeseci nastojali obratiti se javnosti na način da svi prihvate najjednostavnije mjere koje su najbolje oružje u borbi protiv širenja virusa. Inspekcije civilne zaštite, Državnog inspektorata i policije će biti puno vidljivije nego dosad. Oni po novim mjerama ne mogu krenuti dok one ne stupe na snagu sutra minutu nakon ponoći, a tada će naglasak biti na objektima gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi, poput šoping-centara. Siguran sam da će ovu fazu obilježiti malo striktnije postupanje svih službi", poručio je Božinović.

Mijenjat će se zakon

Paralelno s konferencijom Stožera, započeo je i sastanak Radne skupine za izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a raspravljat će o uvođenju kazni za građane.

"Što se tiče izmjene Zakona, mislim da je sad u 11 sati sastanak radne skupine s temom kažnjavanja. Mi smo nastojali i htjeli da se to izbjegne. Mislim da smo postigli da većina građana prihvati mjere, ali zbog sve manje manjine koja to ne prihvaća ići ćemo u izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti U ovom trenutku se o tome raspravlja, sigurno da će to biti ozbiljnija kazna, moramo imati u vidu i kazne u okviru Prekršajnog i Kaznenog zakona", rekao je Božinović.

Kazne na licu mjesta

Iako nije mogao precizirati kolike bi kazne bile za osobe koje, primjerice, ne nose maske, otkrio je kako će se one izricati na licu mjesta. "To bi bile kazne koje bi, po mom sudu, trebale biti mandatne, odnosno da se izriču na licu mjesta. Ne mogu sad biti konkretan, pa da me Radna skupina i Vlada ili netko sutra demantira", ustvrdio je Božinović te dodao da će biti izrađen prijedlog koji će se uputiti Vladi u hitnu proceduru, a onda o tome donosi odluku Hrvatski sabor.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali