'Već gotovo 10 godina upozoravamo na sumnjive poslove'

19.10.2014.
23:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ostavku gradonačelnika Bandića smo već tražili 2010. zbog 'slučaja Varšavska i izgradnje podzemne garaže u sklopu projekta Cvjetni'. Tada su Zelena akcija i Pravo na grad organizirali prosvjed ispred Gradske uprave na kojem je 4000 ljudi zatražilo od gradonačelnika Bandića da spakira kofere i ode u zatvor u Remetinec", izjavio je u nedjelju navečer Bernard Ivčić Hini.

Ustvrdio je kako je očito "da su građani bili godinama ispred nadležnih institucija koje su se pravile da ne vide nikakve malverzacije u upravljanju gradom".

Ivčić je upozorio i na dugogodišnje zanemarivanje gospodarenja otpadom, čime se, kako je rekao, "otvorio prostor za ulazak sumnjivih investitora u taj financijski unosan posao". "Bojimo se da je na taj način građanima Zagreba nanesena velika financijska i okolišna šteta", naglasio je.

"Nadamo se da će se konačno sada do kraja istražiti sve afere koje su gradonačelnika Bandića pratile od prvih dana njegove vladavine", poručio je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić.

Koordinator Prava na grad Teodor Celakoski istaknuo je da su već prije upućivali na sve sumnjive slučajeve, pa su imali i kampanju "Mutna voda" kojom su prije lokalnih izbora 2009. ukazivali "na više od dvije milijarde kuna muljaža". "A tada je predsjednik SDP-a, a sadašnji premijer Zoran Milanović izjavio da je Milan Bandić najbolji kandidat za zagrebačkog gradonačelnika te da je SDP s Bandićem na čelu jamstvo kvalitetne i poštene gradske vlasti", rekao je Celakoski.

"Nadamo se da će ova uhićenja spriječiti planiranu i pripremanu privatizaciju Čistoće i drugih komunalnih usluga", poručio je Celakoski. Podsjetio je da su prije godinu dana sindikati i organizacije civilnog društva na čelu sa Zelenom akcijom i Pravom na grad usprotivili započinjanju tog procesa privatizacije komunalnih usluga. "S obzirom da smo tada dobili veliku potporu javnosti taj proces privatizacije komunalnih usluga je odgođen, a sada se nadamo da će biti i u potpunosti zaustavljen", rekao je Celakoski.

Neslužbeno se doznaje da je glavna meta policijske istrage povezana s poslovima zbrinjavanja otpada, odnosno ugovora grada s tvrtkama u Pripuzovom vlasništvu, teškim oko 7,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uz Bandića, Pripuza i Ljubičića, navodno je privedeno još petnaestak osoba, a jedan od osumnjičenika uhićen je na granici sa Slovenijom. Navodno je riječ o Ljubičiću.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali