UVODI SE PDV NA MALE POŠILJKE IZ KINE: / Od srpnja ćemo pakete do 160 kn plaćati nešto više

Od 1. srpnja se za porezne obveznike isporučitelje uvodi se opcionalni Posebni postupak oporezivanja za prodaju za daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja

8.5.2021.
9:30

Za sve one koji jeftinije proizvode naručuju iz Kine stižu loše vijesti - paketi male vrijednosti do 160 kuna poskupjet će od 1. srpnja za 25 posto.

Prema pisanju Večernjeg lista, za svaku takvu pošiljku naručenu iz trećih zemalja, skupa s Kinom, bit će potrebno platiti porez na dodanu vrijednost.

"Od 1. srpnja 2021. ukida se oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrijednosti do 22 EUR (160,00 kuna) te će sve komercijalne pošiljke koje pristižu u Hrvatsku iz trećih zemalja ili trećih područja biti oporezive PDV-om neovisno o njihovoj vrijednosti", odgovorili su iz Porezne uprave za Večernji list.

Uvodi se IOSS

Od 1. srpnja se za porezne obveznike isporučitelje uvodi se opcionalni Posebni postupak oporezivanja za prodaju za daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja.

Riječ je o tzv. IOSS (eng. Import One Stop Shop) koji, osim dobara koja podliježu trošarinama, obuhvaća dobra u pošiljkama vrijednosti do 150 eura, što je iznos od 1.135 kuna. U slučaju da se navedeni postupak ne primjenjuje, Hrvatska pošta ili pak kurirske službe mogu koristiti IOSS za plaćanje i prijavu PDV-a na uvoz.

Na što kupci trebaju obratiti pažnju?

Iz Porezne kažu da se prodaja na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja odnosi na krajnje kupce i da ne obuhvaća isporuke poreznim obveznicima upisanim u registar obveznika PDV-a, kao i malim poreznim obveznicima koji su prešli prat stjecanja.

U slučaju da krajnji kupac kupi dobra vrijednost do 150 eura od isporučitelja koji primjenjuje IOSS te pošiljka dolazi iz treće zemlje, naprimjer Kine, izravno krajnjem kupcu u Hrvatsku, isporučitelj će zaračunati hrvatski PDV po stopi koja se primjenjuje na ta dobra, naplatiti PDV od kupca kao dio prodajne cijene, a dobra prijavljena u IOSS-u bit će oslobođena plaćanja PDV-a pri uvozu, piše Večernji list.

To znači da, prilikom kupnje dobara koja pristižu u pošiljkama iz trećih zemalja, krajnji kupci trebaju obratiti pažnju na to je li u iznos koji plaćaju isporučitelju uključen PDV. Ako PDV nije uključen u iznos, bit će obvezni platiti PDV pri uvozu prilikom preuzimanja.

"Navedeno je propisano odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine, br. 73/13, 99/13, 148/13, 153/13, 143/14, 115/16, 106/18, 121/19 i 138/20) koje su usklađene s Direktivom Vijeća (EU) 2017/2455 i Direktivom Vijeća (EU) 2019/1995 te stupaju na snagu 1. srpnja 2021. godine" poručuju iz Porezne uprave za Večernji list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali