USTAVNI SUDAC KOMENTIRAO ZATVARANJE RESTORANA: / Istaknuo tri članka Ustava i otkrio što su državna tijela dužna dokazati

Iako nije izrijekom spomenuo zatvaraje restorana ili Državni inspektorat, ustavni sudac Goran Selanec u svojoj je objavi na Facebooku dao naslutiti kako, propitujući rad državnih tijela,

20.4.2020.
16:41
Patrik Macek/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ustavni sudac Goran Selanec komentira na Facebooku neke važnije pravne odluke oko kojih se u javnosti diže velika buka. Tako se oglasio i zbog zatvaranja restorana koji su dostavljali hranu ili vršili "drive-in" uslugu. Iako nije izrijekom spomenuo Državni inspektorat, Selanec je pojasnio što u takvim slučajevima kaže Ustav.

Ustavni članci

Uz svoju opasku, Selanec je na Facebooku objavio i dvije fotografije s podcrtanim člancima 16., 49. i 50. Ustava. Time je istaknuo da članak 16. kaže: "Svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju." U članku 49. je pak propisano da su: "poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja Republike Hrvatske. U članku 50. stoji da se "poduzetnička sloboda i vlasnička prava mogu iznimno ograničiti zakonom radi zaštite interesa i sigurnosti Republike Hrvatske, prirode, ljudskog okoliša i zdravlja ljudi."

"U 'redovnom' stanju funkcioniranja državne vlasti Ustav inzistira na razmjernosti pri primjeni ovlasti koje su zakonom načelno dane tijelima državne vlasti ako se korištenjem tih ovlasti ograničavaju prava pojedinaca. To se s posebnom važnošću odnosi na sankcioniranje, bilo ono kazneno, prekršajno ili upravnopravno. Izvršna vlast ima posebnu obvezu poštivanja članka 16. Ustava."

Dokazivanje 'trokoraka'

"Razmjernost od državnih tijela koja korištenjem svojih ovlasti ograničavaju prava građana uvijek traži da dokažu sljedeći 'trokorak':

1.) služi li ograničenje precizno određenoj legitimnoj svrsi (test legitimnosti cilja);

2.) ima li mjera ograničenja sposobnost ostvariti taj cilj s dovoljnom preciznošću (test sposobnosti mjere odnosno test preciznog kroja (krojena da ne propušta one koji ugrožavaju cilj odnosno da ne udara i po onima koji nisu realna prijetnja cilju koji štiti));

3.) je li mjera ograničenja nužna kako bi zaštitila svoj cilj odnosno postoji li neka druga mjera koja isti cilj može podjednako dobro zaštititi, ali s manje ograničavajućeg učinka po prava i slobode građana", napisao je Selanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali