Play ponuda

Urednici WAZ-ovih novina špijunirali za komuniste!

shimmer fallback
3.2.2010.
11:37
Play ponuda

To su samo dva imena s dugačke liste novinara iz tiskanih medija, koji su prije sloma komunizma u Bugarskoj 1989. godine špijunirali za komuniste, a na listi se spominju i mnogi visoki dužnosnici Bugarskog novinarskog društva, poznati komentatori i kolumnisti.

U Bugarskoj su, naime, objavljeni dokumenti koji se odnose na novinare koji su surađivali sa zloglasnom komunističkom tajnom službom. Zabrinjavajuće je da mnogi od njih i danas zauzimaju ključne položaje.

"Oni su zgriješili dva puta. Prvi put kada su pristali surađivati s tim sustavom. I drugi put danas, kada ne pokazuju nikakvo kajanje", izjavio je najpoznatiji bugarski stručnjak za medije profesor Georgi Lozanov, prenosi Deutsche Welle.

Poziv na bojkot

U Bugarskoj se nakon objave da je do deset posto ključnih figura iz medija surađivalo sa tajnim službama pokrenuto pitanje jesu li oni nakon sloma komunizma te komercijalne medije osnovali upravo po nalogu svog bivšeg poslodavca.

Metodi Andreev, koji je godinama vodio bugarsku komisiju za obradu te dokumentacije poziva građane da kazne bivše špijune bojkotom kupovine novina.

WAZ je, podsjetimo, suvlasnik hrvatske izdavačke kuće Europapress Holding.

Play ponuda
Play ponuda