Play ponuda

UPITNE DRŽAVNE SUBVENCIJE ZA KUPNJU STANOVA: / 'Ako ne bude APN-a, ići će se na redovne stambene kredite'

Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Iako je obavljen proljetni ciklus prijava na natječaje za državne subvencije za kupnju stana, čini se kako jesenski natječaj neće biti raspisan u rujnu, a možda niti uopće,

19.8.2020.
12:22
Ivo Čagalj/PIXSELL
Play ponuda

Donedavni ministar graditeljstva, Predrag Štromar na proljeće je obećao da će vlada nastaviti subvencionirati kupnju mladima te tvrdio kako je Vlada osigurala novac za novi krug subvencija. No, čini se kako mladi u rujnu neće moći računati na kupnju stana uz državnu pomoć. Naime, natječaj bi se mogao prolongirati, ako uopće bude raspisan.

"Želja je da se nastavi program, ali s obzirom na činjenicu da je većina sredstava korištena za mjere gospodarskog oporavka zbog krize uzrokovane koronavirusom, u očekivanju smo novih projekcija proračuna i kalkulacija o raspoloživosti sredstava za provedbu samog projekta. Javnost će se u najkraćem mogućem roku obavijestiti o mogućem datumu objave novog natječaja", stoji u odgovoru Ministarstva graditeljstva na upit Dnevnik.hr-a.

Image
GRAĐANI U PANICI, ŠTO SA SUBVENIONIRANJEM STAMBENIH KREDITA? Ministar Štromar : /

'Situacija je nepredvidljiva, ali...'

Image
GRAĐANI U PANICI, ŠTO SA SUBVENIONIRANJEM STAMBENIH KREDITA? Ministar Štromar : /

'Situacija je nepredvidljiva, ali...'

Papirologija čeka

No, dio mlađe populacije želi što prije doći do vlastite nekretnine. Mnogi su već riješili svu potrebnu papirologiju, pa čak i dali predujam za stanove. "Određeni broj predugovora već smo potpisali u nadi da će APN-a ove godine biti i da će biti u isto vrijeme kao i lani, a ako ne bude, klijenti će ići na redovne kredite", rekao je Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Banke zatrpane upitima

Čak su i banke zatrpane upitima nestrpljivih građana. U Hrvatskoj udruzi banaka kažu da su spremni i da žele novi krug stambenih subvencija. Ističu da će zbog gospodarskih posljedica epidemije koronavirusa, za neke klijente ipak biti pooštreni uvjeti kreditiranja.

"Kod nas već nekoliko stotina klijenata čeka samo pravu vijest iz APN-a i Ministarstva graditeljstva da preda dokumentaciju u banku. Ako ne bude APN-a, ići će na redovne stambene kredite, ali svi nestrpljivo čekaju da iskoriste subvenciju", poručio je kreditni posrednik Hrvoje Travnikar.

Play ponuda
Play ponuda