UNISTENA META POD BUDNIM OKOM PREMIJERA / Hrvatska vojska ispalila raketu na odusevljenje svih

U podrucju srednjeg Jadrana, u akvatoriju Dugog otoka danas je odrzano nadzorno – tehnicko gadanje protubrodskom raketom RBS-15B.

14.5.2015.
20:26
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako je bilo planirano jos jedno ispaljivanje s raketne topovnjace Kralj Dmitar Zvonimir, s obzirom da je vec prvim pogotkom meta bila potpuno unistena, nije bilo potrebe za drugim lansiranjem, priopcio je MORH na svojim internetskim stranicama.

Inace, rijec je o jednoj od najvaznijih aktivnosti HRM-a planiranih za ovu godinu.

Nadzorno-tehnickom gadanju nazocili su predsjednik Vlade RH Zoran Milanovic, savjetnik predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Josip Buljevic, ministar obrane Ante Kotromanovic, nacelnik GS OSRH general zbora Drago Lovric, direktor GS OSRH kontraadmiral Robert Hranj, zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanovic, clanovi strucnog povjerenstva te predstavnici domacih tvrtki koji su radili na pripemi i provjeri komponenti sustava.

Ministar obrane Ante Kotromanovic izrazio je zadovoljstvo uspjesnim lansiranjem rakete RBS-15 te uputio cestitke svima koji su sudjelovali u ovoj zahtjevnoj aktivnosti.

Ispitivanje pouzdanosti i funkcionalne ispravnosti

"Stav je MORH-a da zelimo zadrzati sposobnost protubrodskog raketnog sustava RBS-15, kao sredstva odvracanja od ugroza na moru. Nas je plan u narednih nekoliko godina obnoviti kompletno ovaj sustav i tako dati Hrvatskoj ratnoj mornarici kontinuitet i sposobnosti tradicionalne mornarice. Ovo je prijelazno razdoblje jer prema Dugorocnom planu razvoja OS RH, 2020. godine planirana je nabava novog protubrodskog raketnog sustava. Ponosan sam na Oruzane snage RH i reci cu ono sto uvijek ponavljam – hrvatska vojska rodena je spremna i sposobna je izvrsiti sve zadace koje se pred nju postave", rekao je ministar Kotromanovic.

Lansiranje rakete RBS-15B provedeno je u svrhu ispitivanja njihove pouzdanosti i funkcionalne ispravnosti, te procjene isplativosti temeljnog remonta raketa s ciljem produljenja njihovog zivotnog vijeka.

Nacelnik Glavnog stozera OS RH, general zbora Drago Lovric naglasio je kako je ovo prvi put da je hrvatska vojska ispalila raketu s raketne bitnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"To znacajno povecava sposobnosti OS RH i mogucnost da branimo u potpunosti Jadransko more. Te rakete se mogu lansirati i na ciljeve na zemlji i svaki cilj na udaljenosti do 80 kilometara vojska moze sigurno pogoditi i u potpunosti unistiti. Ponosni smo sto smo to postigli znanjem hrvatskih vojnika, te sto smo svojim znanjem i umijecem izvrsili i potreban remont i odrzavanje sustava", istaknuo je general Lovric, priopceno je iz MORH-a.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali