SPASITELJ EUROPSKIH PUČANA? / Ugledni europski portal 'seli' Andreja Plenkovića u Bruxelles: No, postoje dva ključna problema

Politico je napisao da Plenković dolazi iz države koja još uvijek nije u Schengenu i eurozoni

19.10.2021.
14:52
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ugledni europski portal Politico, u tematskom članku o stanju u Europskoj pučkog stranci, naveo je hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića kao mogućeg novog lidera te grupacije.

"Drugi europski lideri s kontinentalnim ambicijama uključuju i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je sada u drugom mandatu. No, to ilustrira izazove pred kojima se nalazi Europska pučka stranka kada jedan od nekoliko kandidata za koje se smatra da bi 2024. godine mogli biti raspoloživi za najvišu funkciju dolazi iz države koja još uvijek nije članica bezviznog Schengenskog prostora ili zajedničke valute, odnosno eurozone", piše u članku.

Pučani u kratko vrijeme ostali bez dvije zvijezde

Politico je svoj članak obojio sivim bojama za Europsku pučku stranku. Navode kako je jedna od liderica te najveće europske grupacije, Angela Merkel, otišla u političku mirovinu dok je njihove zvijezda u usponu, bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz, podnio ostavku zbog korupcijskog skandala. Kao zadnji od udara na stranku navodi se činjenica da njemački CDU najvjerojatnije neće biti u novoj njemačkoj Vladi.

Pozitivna stvar je da je Europska pučka stranka još uvijek najbrojnija politička grupacija u Europskom parlamentu, a ima i predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen. No, pučani su na vlasti u samo devet od 27 država članica EU-a, a ako SPD formira Vladu u Berlinu, najzapadnija država u kojoj imaju vlast bit će Slovenija. Nisu na vlasti u niti jednoj od pet najvećih država Europske unije: Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Poljskoj.

Tko bi još na čelo pučana?

Prošlog tjedna je za vođu kluba EPP-a u Europskom parlamentu ponovno izabran Manfred Weber, a on je najavio i svoju kandidaturu za predsjednika Europske pučke stranke. No, njega neki ugledni članovi EPP-a smatraju simbolom problema u kojima se stranka našla i ne vjeruju da bi mogao biti pokretač njihovih rješavanja.

Kao još neki od novih lidera pučana spominju se i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, bivši pregovarač o Brexitu Michel Barnier, trenutni generalni tajnik EPP-a Antonio López-Istúriz White. Valja napomenuti i da premijer Andrej Plenković nikada nije javno rekao da svoju političku budućnost vidi u Europi već stalno ponavlja da je fokusiran na Hrvatsku.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali