NEZAVISNA KANDIDATKINJA

UDAR NA PLENKOVIĆA: Ljubimica desnice planira se kandidirati za gradonačelnicu Zagreba

Sljedeće bi se godine utrci za osvajanje Zagreba na lokalnim izborima mogla priključiti još jedna žena.

Kako piše Globus, kao nezavisna kandidatkinja mogla bi se kandidirati Bruna Esih, saborska zastupnica koja je u parlament na zadnjim izborima ušla na listi HDZ-a. Bruna Esih je kao 11. na listi u prvoj izbornoj jedinici osvojila gotovo 10.500 preferencijalnih glasova i tako završila kao druga, odmah iza nositelja liste, predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

ZVIJEZDA DESNICE BRUNA ESIH: Pričala sam s Plenkovićem o lustraciji, bit će tu sigurno promjena

HDZ bez vlastitih kandidata

Ako bi se stvarno kandidirala bio bi to veliki udarac za Plenkovićev HDZ koji još nije odlučio koga poslati u bitku za glavni grad. A baš ni nemaju prevelikog izbora. U HDZ-u su svjesni da njihova stranka nema velikih šansi za pobjedu u Zagrebu, pa se ni potencijalni kandidati baš ne lome da ulete u utrku koja bi za njih mogla završiti već u prvom krugu.

Već se neko vrijeme spominje liječnik i povratnik u HDZ Drago Prgomet, ali, kako vrijeme odmiče, sve je vjerojatnije da će kandidat ipak biti šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić. Za sada je on jedini koji javno pokazuje želju da se upusti u kandidaturu, iako sam šef stranke Plenković navodno nije zadovoljan tim rješenjem.

Kako HDZ-ov kandidat ostane Mikulić, stranka bi na izborima mogla doživjeti snažan udarac zdesna. Bruna Esih možda nema velike šanse za pobjedu, jer će stranačka mašinerija HDZ-a odraditi svoje, ali bi na izborima unatoč tome mogla proći bolje od Mikulića.

zlatko hasanbegović
Uspjehom Brune Esih profitirao bi i Zlatko Hasanbegović, kao i desna struja u HDZ-uFoto: Patrik Macek//PIXSELL

Uspjeh Brune Esih uspjeh je i Hasanbegovića

Ali Bruna Esih bi svojim kandidaturom mogla ostvariti neke druge ciljeve – ojačati vlastitu osobnu političku poziciju, kao i snagu Zlatka Hasanebgovića. A ta podrška mogla bi imati različite posljedice po HDZ. Hasanbegović je ne samo potpredsjednik zagrebačkog HDZ i član Predsjedništva stranke, nego uživa i veliku potporu tvrde desne struje u stranci koja od početka nije bila zadovoljna Plenkovićevim dolaskom na čelo stranke.

Zagreb bi tako mogao postati prvi poraz Andreja Plenkovića, koji je sve donedavno nizao uspjehe.

Povratak na Net.hr