'NE MOGU JOJ NIŠTA' / Učiteljica ušetala u školu bez covid-potvrde i testa, pa održala dva sata nastave: Roditelji su uznemireni

Image
Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

Roditelji se pitaju što trebaju napraviti ako ne žele da im djetetu predaje osoba koja krši epidemiološke mjere koje su na snazi

17.11.2021.
11:17
Ivo Cagalj/Pixsell
Play logo

Policija je na području PU splitsko-dalmatinske do jučer u 15 sati intervenirala u 15 slučajeva dolaska na radno mjesto bez covid-potvrde i napravljenog testa, piše Slobodna Dalmacija

Izvanredna situacija prijavljena je u OŠ Strožanac u kojoj je jedna od učiteljica ušla u školu bez potvrde i testa i ušla u učionicu gdje je održala dva sata. Damir Gabrić, ravnatelj Stožera Civilne zaštite Županije splitsko dalmatinske pojasnio je na kome je odgovornost za takvu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ravnatelji imaju jasnu uputu tko nema potvrdu za ulazak ne može biti na nastavi, oni zaduženi za provedbu", kazao je i potvrdio kako je Žana Prizmić, ravnateljica škole u Strožancu zbog incidenta kontaktirala županijski Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport kako bi se dogovorili o postupanju.

Image
ZABILJEŽENI INCIDENTI /

Onome tko ne provjerava covid-potvrde dolazi inspekcija: Prijeti im novčana kazna, ali i prekršajna ili kaznena prijava

Image
ZABILJEŽENI INCIDENTI /

Onome tko ne provjerava covid-potvrde dolazi inspekcija: Prijeti im novčana kazna, ali i prekršajna ili kaznena prijava

Uznemireni roditelji

Slobodnoj Dalmaciji su se javili i uznemireni roditelji koji su pitali što trebaju napraviti ako ne žele da im djetetu predaje osoba koja krši epidemiološke mjere koje su na snazi, tj. trebaju li odvesti dijete s nastave te hoće li taj izostanak biti opravdan.

"Propisano je da se testiranje provodi dva puta tjedno u sedam dana te nije propisano kojim danima i u kojem intervalu, već o tome odlučuju ravnatelji. Ako u roku od sedam dana djelatnik ravnatelju ne predoči potvrdu kojom dokazuje izuzeće od testiranja niti predoči dva negativna testa, ravnatelj je dužan primijeniti točku VI. koja navodi kako u tim slučajevima ne smije ulaziti ni boraviti u službenim prostorijama. Što se tiče učenika, navedena Odluka se ne odnosi na učenike te se za njih nastava odvija redovno, osim ako ih škola ne obavijesti drugačije", odgovorili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja za spomenuti dnevni list, ne izjašnjavajući se o konkretnoj situaciji kada maloljetnicima drži nastavu osoba koja krši mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija ne može ništa?

U komentarima na društvenim mrežama se također opisivala situaciju u školi u Strožancu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna učiteljica je ušla bez potvrde i bez testa u školu. Pokušali su je zaustaviti, ali na kraju nisu (podvornik je odličan čovik, rekao je da neće nikoga čupat za rukav pa da ga tuže, nego ako oće neka dođu iz Ministarstva pa neka brane ljudima da uđu). Ušla je u učionicu i odradila jedan sat nakon kojeg joj je ravnateljica rekla da ne može više raditi. Nakon što je ona odbila napustiti razred, ravnateljica je pozvala policiju.

Došla su dva policajca i jedan čovjek iz civilne. Ušli unutra. Mi smo čekali vani, nas šest roditelja i četiri učitelja koji su se pojavili kao podrška i svjedoci. Nakon cca 45 minuta, tražili su te učitelje da uđu dati izjavu. Nakon još 15 minuta izašli su policajci i civilna vani, i to je to. Ne mogu joj ništa. Nemaju nikakvu zakonsku osnovu da joj zabrane raditi. Ta učiteljica je trenutno u školi i drži nastavu", pisalo je o situaciji na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo