'UČENIK MI JE STAVIO NOŽ POD GRLO': / Jeziva svjedočanstva nastavnika samo se nakupljaju; 'Još uvijek sanjam taj papirić...'

Nastavnici će skorašnjim prosvjedom zatražiti veću sigurnost, zaštitu i izmjenu neučinkovitih pedagoških mjera za nasilne učenike

29.4.2021.
14:31
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Dvije i pol godine je profesorica engleskog i njemačkog jezika Dajana Vidaković, zajedno s kolegama iz grupe "Nastavnici organizirano", prikupljala je svjedočanstva nastavnika i profesora o slučajevima zlostavljanja s kojima su bili suočeni na svojim radnim mjestima, školama. Nastavničko osoblje je često na meti samog sustava, ali i roditelja, pa čak i učenika.

"Još uvijek sanjam taj papirić na kojem je kolegica rukom napisala: 'Učenik mi je stavio nož pod grlo.' Došao je u školu drogiran. Srednjoškolac. U jednom je trenutku skočio i toj nastavnici gurnuo nož za vrat. Ona je poslije prepričavala da ne zna kako je uspjela ostati pribrana. Najgore je što su poslije optuživali nju – čime je to ona njega izazvala", govori Vidaković za Slobodnu Dalmaciju.

Udarci, psovke, prijetnje

Nije to bio jedini slučaj. Profesorici u Zagrebu prije nekoliko je godina učenik razbio glavu kamionskim mjenjačem. Jednu je profesoricu srednje škole u Splitu u razredu dočekala osmrtnica, a na klupi je gorio crveni lampaš u obliku križa uz njenu fotografiju uokvirenu crnim florom. Udarci, psovke, prijetnje, fizički obračuni i razbijanje inventara, već su sastavni dio nastavničkog posla, a opomene i ukori ne djeluju.

Njena je nastavnička grupa prije nekoliko godina predložila suspenziju nasilnih učenika s nastave, ali u Ministarstvu znanosti i obrazovanja su na to odmahnuli rukom. Zbog toga će uskoro prosvjedovati i pod sloganom "Za sigurnu školu" i zatražiti veću sigurnost, zaštitu i izmjenu neučinkovitih pedagoških mjera.

Učenici su zaštićeni, a nastavnici?

U nedavnom slučaju djeteta koje je bilo žrtva verbalnog nasilja učitelja koji ga je, među ostalim, kao i još nekoliko kolega koji su zakasnili na sat, vrijeđao pogrdnim izrazima, Europski sud za ljudska prava presudio je nedavno da Hrvatska mora bivšem srednjoškolcu isplatiti odštetu od 7500 eura i još 650 eura za troškove postupka, jer ga je jedan nastavnik izvrijeđao izrazima poput "moron, idiot, budala, seljačina, glupi žandar". Nastavnici su pozdravili tu odluku, ali se pitaju što je s njihovom zaštitom.

"Zalažemo se za reformu sustava pedagoških mjera. Većina izgrednika to radi zbog publike, a mi pozivamo da ih se makne od publike. Nismo protiv djece, nipošto, i njima treba pomoći. Međutim, želimo stvoriti ugodno okruženje za ostalu djecu u razredu. Ako mi sustav ne dopušta da mogu zaštititi samu sebe, kako ću druge učenike", zaključila je nastavnica Vidaković.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali