PLASTIKA ODLAZI U POVIJEST / U subotu Unija posve zabranjuje plastične slamke i jednokratni pribor za jelo. Evo kako će biti u budućnosti

Do donošenja Zakona hrvatski ugostitelji računaju potrošiti jednokratnu plastiku koju imaju na zalihi

29.6.2021.
22:43

U subotu na snagu stupa novi Zakon kojim će Unija u potpunosti zabraniti, primjerice, plastične štapiće za uši, slamke, jednokratni pribor za jelo i posude za hranu i poklopci. Zamijeniti bi ih trebale više ekološke, ali i puno skuplje varijante od papira ili drveta pa se može očekivati i rast cijena u ugostiteljstvu, osobito u dostavi hrane.

''Naš šef je krenuo i prije tog zakona s tim. Burgere i pomfrit smo već stavljali u papirnate. Neke stavke smo već uspjeli riješiti kao što su slamke, čaše su još tu negdje'', kazala je Marija Grgić, voditeljica restorana u Zadru, za RTL Danas.

Recikliranje nije rješenje

Europska unija donijela je Direktivu o plastici za jednokratnu upotrebu prije dvije godine i od 3. srpnja ona se potpuno izbacuje iz uporabe. Kako Zakon o gospodarenju otpadom čeka drugo čitanje, u Hrvatskoj se potpuno izbacivanje plastike prolongira do donošenja Zakona.

''Recikliranje je jako veliki mit o rješenju zagađenja plastikom, on je dio rješenja, ali nikako nije rješenje. Rješenje su jedino i isključivo sustavi za ponovnu uporabu. I to očekujemo da će se kroz podzakonske akte koje je Ministarstvo najavilo u izvješću na prijedlog zakona riješiti u narednom razdoblju Zakona'', rekla je Anamarija Mileusnić iz Zelene akcije.

Velike kazne

Ekološka alternativa jednokratnoj plastici je kartonska ili drvena ambalaža i pribor, ali to je skuplja varijanta pa je izvjesno da će ugostitelji poskupjeti dostavu hrane za par kuna.

''Ne želimo na kraju krajeva izgubiti naše goste, ali što će biti na kraju ljeta, vidjet ćemo to sve kad zbrojimo i oduzmemo. Vjerojatno će neko poskupljenje biti, ali točne iznose ne mogu vam još reći'', izjavila je Marija Grgić, voditeljica restorana u Zadru.

Do donošenja Zakona hrvatski ugostitelji računaju potrošiti jednokratnu plastiku koju imaju na zalihi. Kazne bi nakon toga mogle biti između 10 i 200 tisuća kuna.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen