Play ponuda

U SAPUNICU OKO ŽIVOG ZIDA UKLJUČUJE SE I DORH? DIP / traži očitovanje o teškim optužbama koje je iznio odmetnik Runtić

Image
20.9.2016.
13:47
Play ponuda

Image
ZASTUPNIK ŽIVOG ZIDA NAPUSTIO STRANKU: /

'Ne želim biti onaj kojem će DORH kucati na vrata'

Image
ZASTUPNIK ŽIVOG ZIDA NAPUSTIO STRANKU: /

'Ne želim biti onaj kojem će DORH kucati na vrata'

U odnosu na konkretni slučaj, za koji je Povjerenstvo saznalo iz medija, zatražit će se očitovanje od Sinčića, Runtića i Lovrinovića, odgovorilo je Povjerenstvo na Hinin upit što kani napraviti s obzirom na to da je Runtić, bivši supredsjednik Živog zida, iznio ozbiljne optužbe na račun te stranke i načina na koji je prikupljala sredstva od donatora.

"U slučaju utvrđenih povreda, Povjerenstvo će u okviru svoga djelokruga obavijestiti DORH radi daljnjih postupanja", najavljuju u DIP-u.

Runtić progovorio o 'sumnjivim donacijama'

Runtić je, naime, u razgovoru za jedan dnevnik izjavio da "pod okriljem noći u stožer Živog zida stižu žute omotnice s novcem donatora kojih nema na službenom popisu". Ivana Lovrinovića optužio je za pokušaj podmićivanja nagradom od 100.000 kuna i 500 eura tjedno za šutnju o neslužbenim donacijama koje su navodno stizale u stožer Živoga zida. Te optužbe Lovrinović je nazvao "smiješnima" i poručio da "ne zavrjeđuju komentar".

DIP u svom odgovoru podsjeća da financiranje izborne promidžbe prati nadzorom transakcija na posebnim računima koji se moraju otvoriti baš za tu namjenu, i to od dana njihova otvaranja do završetka transakcija na njima, odnosno 90 dana nakon objave konačnih službenih rezultata izbora.

Provjere usporedbom podataka navedenim u financijskim izvješćima

Nadzor financiranja izborne promidžbe odnosi se na ograničenje iznosa donacija i ukupnog iznosa troškova promidžbe, provjeru koriste li se prikupljena sredstva za aktivnosti izborne promidžbe, provjeru dopuštenosti donacija, provjeru istovjetnosti podataka iz javno objavljenih izvješća s podacima iz izvješća koja se podnose sedam dana prije izbora, odnosno 30 dana nakon provedenih izbora.

Navedeno se provjerava usporedbom podataka navedenih u financijskim izvješćima s podacima dostavljenim od poslovnih banaka te povlačenjem dokumentacije od strane izbornih sudionika. Pregledom dostavljene dokumentacije i računa, Povjerenstvo utvrđuje jesu li isti učinjeni za aktivnosti izborne promidžbe, navode u DIP-u.

Play ponuda
Play ponuda