Deseci tisuća liječnika i medicinskih sestara kreću u štrajk!

shimmer fallback

Pokušaj mirenja dvaju sindikata u zdravstvu i Vlade propao je nakon samo 15 minuta razgovora. Iz sindikata najavljuju da će kroz 10 do 15 dana 45.000 liječnika i medicinskog osoblja ući u štrajk.

26.8.2013.
11:38

Iako je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić uoči sastanka u Banskim dvorima govorio da je napravljen pomak u približavanju stajališta obiju strana, te da je realan optimist uoči nastavka mirenja, do pomirbe ipak nije došlo.

Iz sindikata su za Vladu kazali da je licemjerna te da nema volje za dogovor. Vjeruju da će u štrajku sudjelovati 70 posto od ukupnog broja liječnika i medicinskog osoblja, no nastojat će, kažu, da pacijenti što manje osjete štrajk.

"Sva specifična prava koja se odnose na našu struku iz Kolektivnog ugovora tražimo natrag, a kad govorimo o božićnicama i regresima, ne tražimo ništa više nego što imaju druge javne službe", poručio je Babić.

Dio ih nastavlja pregovore

Ishod današnjeg "mirenja" čekali su i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, koji će, kako je najavljeno, neovisno o rezultatu mirenja, nastaviti s Vladom pregovore o novom Kolektivnom ugovoru. Njegova čelnica Spomenka Avberšek vjerovala je pak da će postupak mirenja uspjeti i da će se za pregovarački stol vratiti njezine kolege iz liječničkog sindikata i Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

"U uvjerenju sam da će moji kolege naći zajednički jezik jer je to stvarno u interesu svih radnika, u pitanju je kolektivni ugovor, i da ćemo svi zajedno sjesti za stol i napraviti taj ugovor", kazala je uoči sastanka.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali