DOBRA VIJEST - RASTU PENZIJE / Loša: Pretpostavlja se i za koliko, nitko neće baš skakati od sreće

Mirovine bi, prema reliminarnom izračunu trebale rasti između 2,5 i tri posto, odnosno oko 70 kuna

17.8.2021.
9:06
Pixsell, ilustracija, Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Državni zavod za statistiku trebao bi ovoga petka objaviti iznos prosječnih bruto plaća za lipanj. One su posljednja stavka za izračun usklađivanja mirovina. Mirovine se usklađuju prema rastu plaća i stopi inflacije, a po svemu sudeći oba faktora će biti u plusu. Do konačnog postotka se dolazi zbrojem 70 posto većeg i 30 posto manjeg faktora, piše Mirovina.hr.

U prvom dijelu godine usklađivanje je donijelo 0,56-postotno povećanje mirovina. Sada se očekuju puno veće brojke. Prema izračunu Željka Šempera iz HSU-a, prema trenutno dostupnim podacima, moguće je da će usklađivanje biti između 2,5 i tri posto. No, kako je rast plaća malo usporio u svibnju, izvjesniji je niži iznos.

Iako to ne djeluje previše, radi se o jednom od najvećih usklađivanja u zadnjih desetak godina. Najveće usklađivanje u posljednjem desetljeću bilo je u drugoj polovici 2018., kada su umirovljenici dobili 2,7 posto veće mirovine.

U konkretnim brojkama to izgleda ovako: prosječna mirovina od 2582 kune raste za još 65 kuna, a na prosječnu mirovinu bez međunarodnih ugovora od 2901 kunu dodaju se 72 kune. Kako većina umirovljenika u Hrvatskoj dobiva upravo ovakve mirovine, očekuje se prosječan rast od sedamdesetak kuna.

Nakon što DZS objavi prosječne bruto plaće za lipanj, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje donijet će i službenu odluku o usklađivanju. Kako se ono računa od 1. srpnja, umirovljenici će u rujnu dobiti uvećanu mirovinu i zaostatak za srpanj, a u listopadu će dobiti i zaostatke za kolovoz.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali