Danas ujutro izravnim letom iz Kine u Hrvatsku stiže gotovo 60 tona zaštitne opreme - maska, štitnika za lice, zaštitnih odjela, naočala, rukavica, beskontaktnih toplomjera..., piše Večernji list.

Hrvatska je već ranije od Kine nabavila 12,5 tona opreme, no današnje slijetanje Boeinga 747 s 300 kubičnih metara tereta označava početak uspostavljanja zračnog mosta između dvije države. Cijela je stvar dogovorena u telefonskom razgovora premijera Andreja Plenkovića i s njegovim kineskim kolegom Lijom Kegiangom, navodi Večernji.

Let iz Šangaja za Zagreb

Prema tom dogovoru, letovima iz Šangaja u Zagreb će se u idućem periodu održavati kontinuirani lanac nabave i opskrbe hrvatskog zdravstvenog sustava i ostalih službi, a za distribuciju je zadužen Stožer civilne zaštite. Uz kupljenu opremu dolazi i donacija kineske vlade, kao i donacija hrvatske zajednice Crvenom križu.

Hrvatska je većinom kupovala izravno, bez posrednika, od dvije velike kineske kompanije pod ingerencijom države, Meheco i Sinopharm.

Hrvatska je unajmila zrakoplov od kompanije SD Cargo Airlinesza izravnu dopremu robe iz Šangaja u Zagreb bez stajanja. Kvaliteta robe je potvrđena certifikatima. Nadgledalo se i ukrcavanje robe a špediter je redovno slao fotografije robe. U cijelu je priču izravno uključen i Ured predsjednika koji je koordinirao rad institucija, ministarstava te veleposlanstva u Pekingu koje je pomagalo na terenu oko povezivanja s kompanijama i špediterima te prikupljanju ponuda.