banner

U borbu za skrbništvo otac uložio 10.000 eura

Petina očeva na osječkom području nakon razvoda braka biva imenovana skrbnikom svoga djeteta. Oni se u postupku razvoda za svoju djecu bore svim sredstvima i predstavnici su nove generacije muškaraca koji se zbog neuspješnog braka ne žele odreći svojih roditeljskih prava.

Centar za socijalnu skrb Osijek u 2012. godini proveo je 198 postupaka posredovanja prije razvoda braka, a u 126 slučajeva stručnjaci Centra morali su općinskim sudovima dati stručna mišljenja i prijedloge s kojim će roditeljem dijete nastaviti živjeti. Predloženo je da dijete živi s ocem u 28 predmeta, a s majkom u 96 predmeta.

“Dosta očeva popušta i bez borbe prepušta djecu majkama. Ili stvarno smatraju da je djeci mjesto uz majku ili vjeruju da u Hrvatskoj nemaju šansu pokraj žive i zdrave majke dobiti skrbništvo”, objašnjava za Glas Slavonije Hrvoje Vidaković, psiholog osječkog Centra za socijalnu skrb. No dodaje da je i petina očeva sa skrbništvom nad svojom djecom, zapravo, pozitivan preokret.

Prilika za osvetu

Kaže da je primjerice prije sedam godina gotovo bila praksa da djeca idu majkama.

Najžučljivije borbe, ističe Vidaković, za skrbništvo nad djecom vode imućni i profesionalno ostvareni očevi, odnosno oni koji imaju novca za skupe odvjetnike i vještačenja.

“Trošak samo jednog vještačenja u okviru borbe za djecu je oko 12 tisuća kuna. A koliko borba za skrbništvo može biti skupa ako su roditelji situirani i tvrdoglavi, najbolje govori svjedočanstvo jednog oca koji je prošao taj put i požalio mi se se da je u procesu borbe za skrbništvo nad djetetom potrošio čak 10 tisuća eura”, kaže Vidaković.

Neki se bore kako bi izbjegli alimentaciju

Iako nema roditelja koji će u procesu posredovanja otvoreno reći da želi skrbništvo nad djetetom da bi sebi osigurao egzistenciju i izbjegao plaćanje alimentacije – u stvarnosti je to druga priča. To se događa u slučajevima kad roditelj primjerice ima plaću od 3.000 kuna, a prepuštanjem skrbništva drugom roditelju zna da će morati plaćati alimentaciju za dijete od 1.500 kuna i u većini slučajeva napustiti stambeni prostor u kojem je za vrijeme trajanja braka živio.

Povratak na Net.hr