SEZONA IZNAD OČEKIVANJA / Diljem obale traži se krevet više: 'Ni u najboljim scenarijima to nismo mogli ni zamisliti...'

Ukoliko primjerice tražite smještaj na Pagu za dvije osobe od ovog petka pa sve do idućeg raspoloživo je ravno nula smještaja

6.8.2021.
18:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska je jučer zabilježila 247 novozaraženih koronavirusom, a stigla je i nova revidirana korona-karta Europske unije. Hrvatska je tako i dalje u narančastom, dok se ostatak Mediterana crveni.

A turistička sezona je u punom zamahu - diljem obale traži se krevet više, stoga rezervirati smještaj u zadnji tren postaje gotovo nemoguća misija.

Online pretraživači rezervacija također prikazuju "špicu" sezone - cijela jadranska obala je krcata, od Krka do Makarske rivijere.

Popunjeni gotovo svi smještajni kapaciteti

Ukoliko tako, primjerice, tražite smještaj na Pagu za dvije osobe od ovog petka pa sve do idućeg, raspoloživo je ravno nula smještaja. Identična situacija je i ukoliko ste se odlučili za otok Hvar u istom terminu, od 6. do 13. kolovoza. U Istri ćete pak imati nešto više sreće - na raspolaganju je 10 smještaja, dok je 99 posto kapaciteta popunjeno, javlja RTL Danas.

U obiteljskom smještaju od Splita, Kaštela do Čiova sve je popunjeno, a novi upiti konstantno pristižu.

"Što se tiče Splitsko-dalmatinske županije ona je poprilično popunjena, dnevno po dvadesetak poziva trenutno dobivamo za dodatnim smještajem, kapacitetom kojem na ovom području nema. Teško je naći noćenje i za jednu noć", rekla je dopredsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković za RTL Danas.

U Hrvatskoj je na odmoru milijun i 70 tisuća turista. Gotovo pa tradicionalno prednjači Istra, a potom Kvarner, Splitsko-dalmatinska te Zadarska županija.

Uz domaće goste, najviše je onih iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Austrije i Češke.

'Nismo mogli zamisliti ovo ni u najboljim scenarijima'

Srpanj je tako, s preko 80 posto turista u odnosu na 2019. godinu, bio dobra uvertira za kolovoz.

"Ni u najboljim scenarijima koje smo mi zamišljali ili radili to nismo mogli zamisliti. Od polovice osmog još uvijek ima mjesta jer gosti kao što su činili za prvu polovicu osmog, ljudi bukiraju last-minute jer uzimaju u obzir situacije, prvenstveno epidemiološke", rekao je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba.

Hrvatska tako prema novoj korona-karti ostaje narančasta barem do idućeg četvrtka, dok su konkurenti u problemima. Nepovoljniju sliku imaju Španjolska i Italija, kao i Grčka koja se sve više crveni.

"Daleko smo od crvene, daleko od rizične, ja se nadam da će tako ostati", poručio je Žgomba.

"Zahvalna sam jer naredna dva, tri tjedna očekujem veći priljev gostiju i nekako se nadam da će posezona za obiteljski smještaj biti dobra", dodala je Marković.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali