'Tu mozemo biti ponosni jer smo uspjesniji od zemalja u EU okruzenju'

Na problematiku suzbijanja zlouporabe droga tijekom 2012. utroseno je 620 milijuna kuna javnih sredstava, a jesu li ucinkovito iskoristena i kako ih ubuduce bolje usmjeriti pokusao je odgovoriti znanstveno-istrazivacki projekt Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ).

Ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Zeljko Petkovic rekao je da 620 milijuna kuna, koliko je 2012. utroseno na problematiku suzbijanja zlouporabe droga, cini 0,52 posto javnih troskova i naglasio je da ce im znanstveno-istrazivacki projekt koji su narucili od EIZ-a pomoci da novac upotrijebe jos ucinkovitije u postizanju dva cilja: u smanjenju ponude droge na trzistu i smanjenju potraznje za drogama preventivnim i drugim mjerama.

Petkovic je izvijestio da ce Ured za suzbijanje zlouporabe droga, u suradnji s nadleznim ministarstvima, uskoro raspodijeliti i 13 milijuna kuna odabranim nevladinim udrugama koje se bave tretmanima ili prevencijom napominjuci da ih se na natjecaj bilo javilo 100-tinjak.

Znacajan pad novoregistriranih ovisnika

Ravnateljica EIZ-a i voditeljica projekta Dubravka Jurlina Alibegovic rekla je da se javna sredstava trose od Ministarstva zdravlja do Ministarstva pravosuda, zatim u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Hrvatskom zavodu za zaposljavanje, u zupanijama, gradovima i nevladinim udrugama i to za prevenciju zlouporabe droga, tretmane, kazneno – represivni sustav i socijalnu integraciju. Nakon utvrdivanja specificiranih rashoda od 100 milijuna kuna i ukupnih troskova, pokusali smo utvrditi je li novac dobro iskoristen, a sljedeci korak je utvrditi koliko drustvo ima stete i koliko ga unazaduje problematika zlouporaba droga.

Profesor Zoran Zoricic, lijecnik KBC-a “Sestre milosrdnice” i voditelj Referentnog centra za droge i alkohol Ministarstva zdravlja naveo je da je u Hrvatskoj sve manji broj novoregistriranih ovisnika o opijatima.

“U zadnjih 10-ak godina taj broj je pao s vise od tisucu na oko 300 novoregistriranih ovisnika o opijatima”, kazao je, ali i upozorio da, bas kao i druge zemlje EU, imamo sve veci broj uporabe tzv. kanabinoida i psihostimulansa posebno medu mladima od 15 do 25 godina, pa je zato naglasio vaznost preventivnog rada u skolama.

Najvise ovisnika u Istarskoj zupaniji te Rijeci, Zadru, Splitu i Sibeniku

“Dosadasnji dio price kroz supstitucijsku terapiju na podrucju opijatskih ovisnosti ocito je dao dobre rezultate, a sada moramo ici na psihosocijalni dio pristupa”, rekao je Zoricic i dodao da je trenutno 7000 do 17.000 mladih proslo kroz program i sustav za registraciju.

Naveo je da je najveci broj ovisnika u Istarskoj zupaniji te Rijeci, Zadru, Splitu i Sibeniku i dodao da primorske zupanije prednjace po broju ovisnika u odnosu na primjerice Bjelovarsko-bilogorsku i Koprivnicko-krizevacku zupaniju te da su razlike prilicno drasticne jer ih je u primorskim zupanijama nekoliko desetaka puta vise.

“Terapija odrzavanja mice ih s ulice, smanjuje broj onih koji se drogiraju, stopu ulicnog kriminala, prostitucije, obolijevanja od HIV-a i hepatitisa. Tu mozemo biti ponosni jer smo uspjesniji od zemalja u EU okruzenju”, kazao je Zoricic te podrzao rad nevladinih udruga koje su im, kako je rekao, “produzena ruka” na podrucju rehabilitacije.

Hvalevrijednim je ocijenio napore EIZ-a u procjeni ucinkovitosti javnih rasohoda u podrucju suzbijanja zlouporabe droga, ali i upitao moze li se procijeniti sreca jedne obitelji kad njezin clan, nakadasnji ovisnik, bude izlijecen.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr