'Idemo prema bankrotu, ali se zbog toga premijer previše ne uzrujava'

''Država nam je skupa, a takva će i ostati'', izjavio je nedavno na Danu poduzetnika premijer Zoran Milanović.

11.6.2014.
9:01
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Umjesto da prvi čovjek države zagovara reforme i promjene, on zapravo kaže da nam nije dobro, da trošimo više nego što zarađujemo, a da on ipak ne misli nešto mijenjati.

''Ta izjava zapravo znači da idemo prema bankrotu, ali da se zbog toga premijer previše ne uzrujava'', objasnio je za Jutarnji listmakroekonomist Željko Lovrinčević, koji smatra da premijer očito ima nekih važnijih poslova od toga da sredi stanje u državi.

Ako mislimo preživjeti, potrebne su značajne promjene

Lovrinčević ukazuje na činjenicu da nam je već 10. kvartal zaredom BDP u padu te da treba napraviti značajne promjene ako mislimo preživjeti.

''Država mora biti manja, lakša i fleksibilnija, počevši od teritorijalnog preustroja i javne uprave, pa sve do zdravstva, školstva, sudstva... Mi živimo nenormalnu paralelnu stvarnost. Trošimo više nego što privređujemo i ako se ne krene u reforme, bankrotirat ćemo'', upozorava Lovrinčević.

Premijer očito misli do kraja godine prodati autoceste, a onda, kaže Lovrinčević, baš ga briga što će biti.

''Cilj ove Vlade jest zadržati se na vlasti do kraja mandata. Oko 5,5 milijardi kuna iz drugog mirovinskog stupa potrošit će se, a onda 2016. dolazi novi porezni udar od barem tri milijarde kuna kroz poreze na kapital i imovinu. A na ovakvu ekonomiju to samo znači produžetak recesije. Mi smo jedina država u Europi koja ima 10 kvartala zaredom pad BDP-a s istom Vladom na čelu'', kaže Lovrinčević.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali