Trudnicama kod nas otkazi, u Nišu ih zapošljavaju

27.3.2010.
11:58

Ministar zdravstva Darko Milinović više nema namjeru komentirati slučaj u, kako je poručeno Novom listu iz njegovog ministarstva, "domeni HZZO-a", koji je riječkoj trudnici I. S. uskratio pravo na trudničko bolovanje i novčanu naknadu zato što je deset dana prije postupka medicinske oplodnje, ne znajući za trudnoću, zasnovala novi radni odnos.

Ministarstvo, piše Novi list, ne želi zadirati u autonomne odluke HZZO-a, makar je dan ranije sam ministar kazao kako u "Ministarstvu zdravstva očekuju potrebnu dokumentaciju o slučaju, i reagirat će bude li potrebno".

Dan kasnije, želje da se reagira više nema, a upitno je i da li je od HZZO-a zatražena dokumentacija o Riječanki. Istu dokumentaciju, u vlasništvu HZZO-a, još uvijek, deset dana, čekaju i u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, bez čega, napominju, slučaj ne mogu komentirati. Bez dokumentacije ne može se, i ne želi, očitovati niti pravobraniteljica za zaštitu spolova, Gordana Lukač-Koritnik, a komentar nije dala ni premijerka Jadranka Kosor. Kako je poručeno iz njenog ureda, to je pitanje, kažu, za HZZO i resorno ministarstvo, ono Darka Milinovića. I tako opet u krug.

S druge strane, ima i svijetlih, sasvim suprotnih primjera. Grad Niš u Srbiji, zbog vrlo niskog nataliteta, koji muči i Hrvatsku, pokrenuo je akciju "Trudnoćom do posla". U suradnji s tamošnjim Gradskim savjetom za pronatalnu populacijsku politiku, ugovore o zapošljavanju s niškim je poslodavcima do sada potpisalo dvadeset trudnica bez posla, a akcija se nastavlja i dalje. Trudnice rade u poduzećima koja su ih pristala angažirati do porođaja, ukoliko ne budu morale ranije na bolovanje, a nakon porodiljnog ih posao i dalje čeka, zagarantirano još godinu dana.

Za vrijeme trajanja rodiljnog dopusta, pak, imat će pravo na punu novčanu naknadu koju će im plaćati grad Niš. Za dobijanje posla u okviru ove akcije, natjecalo se, kažu srbijanski mediji, stotinjak niških trudnica, pa one koje u prvom krugu nisu dobile ponudu za angažman, ostaju u konkurenciji za nove poslove koji iskrsnu, piše Novi list.

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali