PROSJEČNE CIJENE

TRAŽITE STAN U ZAGREBU? U omiljenim četvrtima cijene skaču, evo kako stoje stvari na tržištu

Prema podacima oglasnika Crozilla, stanovi u Zagrebu daleko su traženiji nego nekretnine u drugim gradovima. Stan u Zagrebu oduvijek se smatrao dobrom investicijom, no u posljednje vrijeme nekretnine u Zagrebu kupcima su još zanimljivije jer ih se sve više gleda kroz prizmu zarade u turizmu.

Borislav Vujović, direktor agencije za nekretnine Opereta d.o.o. iz Zagreba, rekao je kako sve više ljudi razmišlja o stanu kao apartmanu te kako se sve više pojavljuju kupci koji bi kupili stan u strogom centru te ga iznajmljivali na kratki rok.

Prosječna tražena cijena stana u centru Zagreba tijekom siječnja je iznosila 1955 eura po metru kvadratnom, što taj dio grada, po pitanju stanova, čini skupljim od ostalih.

Najtraženiji stanovi u centru

Stanovi za prodaju najtraženiji su upravu u centru. Isto tvrdi Vujović, koji navodi kako su stanovi u tom dijelu grada postali itekako traženi.

‘Prodaju se brzo, ali to ovisi o njihovoj cijeni i funkcionalnosti. Malo je stanova od 40 kvadrata u Donjem gradu i to ih čini atraktivnima’, rekao je direktor Opereta d.o.o.

U Zagrebu se prodaju sve vrste stanova, a najtraženiji su mali stanovi u centri i zoni tramvaja, ali i četverosobni stanovi na dobrim lokacijama kao što su centar, Jarun, Maksimir, Trešnjevka. Podaci Crozille pokazali su kako su se tijekom siječnja najviše pretraživale nekretnine upravo u tim dijelovima grada.

Na povećanu potražnju za zagrebačkim nekretninama utjecale su i najnovije Vladine mjere.

Kupci ništa ne prepuštaju slučaju

‘Specifičnost trenutačnog stanja na zagrebačkom tržištu nekretnina je povećana aktivnost potražnje za nekretninama koje prema svojim karakteristikama ulaze u program Vladinih subvencija kamata na kredite koje su najavljene za polovicu ove godine, ali kupci ništa ne prepuštaju slučaju i žele biti sigurni da će u trenutku kada predmetni program krene imati odgovarajuću nekretninu koju su u prethodnim mjesecima izabrali i kaparili’, kazala je vlasnica agencije za nekretnine ‘Euro-interijeri’ Diana Perger.

Prosječne cijene zagrebačkih stanova tijekom siječnja su zabilježile nešto više vrijednosti nego mjesec ranije, no i više nego lani u istom mjesecu. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu iznosila je 1643 eura, što predstavlja mjesečni porast od 0,8 posto te godišnji porast od 1,4 posto. Valja naglasiti kako se oglašavana cijena vrlo često razlikuje od realne, odnosno one po kojoj se nekretnina naposljetku proda.

Zagrebačko tržište je stabilno

‘Uvidom u ponudu po web portalima i oglasnicima vidljivo je da vlada priličan nesrazmjer cijena istih ili sličnih nekretnina na istim ili sličnim lokacijama što kod kupaca, a i samih prodavatelja dovodi do zbunjenosti. Kupci ne znaju je li i koliko je realno neku cijenu spustiti, a prodavatelji ne znaju cijenu svoje nekretnine formirati. Međutim, praksa nam pokazuje da dok se cijena određene nekretnine ne svede u realne tržišne okvire za istu nema nikakvog interesa, a nakon što se cijena stavi u tržišno prihvatljive okvire, nekretnina se proda bez značajnijeg spuštanja. Valja napomenuti da je zagrebačko tržište nekretnina glede cijena stabilno i da već dulje vrijeme nema nikakvih pomaka niti gore, niti dolje tako da je cijenu nekretnine relativno lako odrediti. Ujedno agencije za nekretnine informaciju o postignutim cijenama dobivaju u realnom vremenu putem aplikacije E nekretnine, a to su sve alati koji klijentu pomažu formirati realnu cijenu koja se onda ne razlikuje od prodajne’, zaključila je Perger.

Povratak na Net.hr