Jesmo li pretjerali?

TOP DESET ZEMALJA PO ISPIJANJU ALKOHOLA: Pozicija Hrvatske na toj listi mogla bi vas iznenaditi

Radi se o stvari koja je nekima pitanje nacionalnog ponosa – u kojoj se zemlji popije najviše alkohola, prenosi IFLScience.

Matt Stiles kreirao je interaktivnu kartu na kojoj možete detaljno vidjeti godišnju potrošnju alkohola po glavi stanovnika u litrama za svaku zemlju. Podaci su prikupljeni iz istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije, koje se vršilo od 2000. do 2016. godine.

NA PRISILNO LIJEČENJE VEĆ S 14: Mladi u Hrvatskoj se ubijaju u alkoholu, mlate roditelje, bake i djedove

Alkoholna se pića dijele u četiri grupe, pivo, vino i žestoka pića, te ostala.

Na samome vrhu je Bjelorusija, u kojoj svaki građanin prosječno konzumira 17.32 litara alkohola svake godine, od čega je 8.16 litara žestoko piće.

Slijede ju Litva i Češka, a na četvrtom je mjestu Hrvatska, s 12.9 litara po osobi godišnje. U prvih 10 su se smjestile isključivo europske zemlje.

Ipak, ne piju svi Europljani isto. U zapadnoj se Europi općenito više pije vino (na vrhu liste su Portugal i Fracuska), u srednjoj pivo (Austrija i Njemačka su visoko na popisu), dok opet istočnoeuropljani općenito preferiraju žesticu (posebno Rusija, Bjelorusija i Bugarska).

No u nekim zemljama u Africi i Aziji, većina pije ‘ostalo’, pa tako u Ugandi najviše piju Waragi, piće napravljeno od banana, dok Južnokorejanci piju piće po imenu soju, distilirani rižin liker koji ne spada niti pod pivo, niti pod vino, a niti pod žestoka pića.

karta alkohola
Hrvatska se dosta tamniFoto: http://thedailyviz.com/

Top 10

Sveukupno, Poredak prvih 10 alkoholičarskih zemalja je sljedeći:

1. Bjelorusija

2. Litva

3. Češka

4. Hrvatska

5. Austrija

6. Portugal

7. Francuska

8. Irska

9. Estonija

10. Mađarska

A na dnu liste su Afganistan, Mauretanija, Kuvajt, Libija, Iran, Somalija i Bangladeš.

Povratak na Net.hr