MOŽE LI BEZ POSKUPLJENJA? / Zaposlenici zagrebačke uprave otkrili da Tomašević i ekipa baš i nemaju puno opcija

Tomašević nije krio svoje nezadovoljstvo financijama Grada, rekavši da je stanje čak i gore od očekivanog, ali i dodao da za to postoje rješenja

5.6.2021.
18:08
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tomislav Tomašević u petak je službeno postao gradonačelnikom glavnog hrvatskog grada smjestivši se u sobu 370 koju, kako govore iz Grada, nitko nije koristio od smrti Milana Bandića.

Nakon primopredaje, Tomašević je održao sastanke s pročelnicima, a na vrhu liste bila je šefica Ureda za financije Daniela Juroš Pečnik i pročelnica Stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić, piše Večernji list.

Novom šefu dobrodošlicu su izrazili i njegovi odnedavni zaposlenici koji su stajali na katovima i spontano mu, kako kažu, zapljeskali dok se on penjao na sastanak s Jelenom Pavičić Vukičević. Također, u gradskoj upravi su za Večernji rekli da na smjenu garniture koja je bila na vlasti ne gleda negativno te da misle da neće biti nikakvog prikrivenog bojkota rada.

"Ma to su ljudi koji ne gledaju na stranke, ne gledaju na boje, rade svoj posao i nije im bitno tko je na čelu. Kad sam ja zajedno s Milanom Bandićem došao u gradsku upravu 2000. godine, isto smo zadržali većinu onih koji su zaposleni prije nego što je Bandić postao gradonačelnik. Točno su nas dva mjeseca gledali “preko oka”, ali brzo su se prilagodili", prisjetio se bivši pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić.

Neke od opcija nove vlasti za stabilizaciju financija, dodali su iz stare garniture, jest da se ili dižu cijene usluga, poput primjerice ZET-ove karte za javni prijevoz ili da prodaju gradsku imovinu.

Nezadovoljstvo financijama

Tomašević nije krio svoje nezadovoljstvo financijama Grada, rekavši da je stanje čak i gore od očekivanog, ali i dodao da za to postoje rješenja.

"Ne bih o minusu jer samo taj podatak neće dati cijelu sliku, postoje i druge varijable koje treba uzeti u obzir. Trebat će nam vremena da prođemo cijelo izvješće, cijeli je vikend pred nama, no mislim da ćemo brzo pohvatati konce. Veliki izazovi nas čekaju, no ostajemo optimistični i vjerujemo da ćemo ih prebroditi", rekao je Tomašević danas nakon primopredaje, dodajući da će dati sve od sebe da ne dođe do poskupljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gradonačelnik se osvrnuo i na žičaru. Njena vrijednost popela se s početnih 350 milijuna kuna na 700 milijuna raznim aneksima, a Tomašević je dodao da je najveći problem što ona trenutno ne radi i ne ostvaruje prihode, a kredit dolazi na naplatu. "Nisam sretan načinom kako je sagrađena, ali u interesu je grada da što prije dobijemo uporabne dozvole i uklonimo sve nepravilnosti kako bi počela voziti", poručio je.

"Moji zamjenici i ja vodit ćemo se primjerom da budemo skromni, pristojni i na usluzi svim Zagrepčanima, a to očekujemo i od vas, jednako kao i da kvaliteta usluga za građane bude još bolja. Vjerujem da je prvi preduvjet za ostvarenje ciljeva, poput stabilizacije financija Grada, Holdinga i povezanih društava, obnove grada nakon potresa, oporavka gospodarstva i društva nakon pandemije koronavirusa, stvaranje atmosfere profesionalnosti, kolegijalnosti i uključivosti u samoj gradskoj upravi, gradskim poduzećima i ustanovama. Ovaj grad počiva na svakom komunalnom radniku, svakom radniku u kulturi, obrazovanju, zdravstvu i sektoru skrbi, svakom službeniku gradske uprave, odnosno svakom od vas koji svakodnevno osiguravate da grad funkcionira. Kvaliteta života, razvoj i napredak ovog grada ovise o našemu zajedničkom radu ", rekao je Tomašević. 

Ostavka Ivice Lovrića

Novog gradonačelnika dočekala je ostavka donedavnog pročelnika Ureda za obrazovanje, Ivice Lovrića. Nakon što Tomašević odredi vršitelja dužnosti slijedi raspisivanje javnog natječaja za novog pročelnika.

Svoje mandate na raspolaganje, kako su najavili, dat će i Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu, ali i pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo i promet Dinko Bilić. Svoj odlazak najavila je i Ana Stojić Deban, šefica Zagrebačkog holdinga, koja ima pravo na otpremninu od 96.000 kuna bruto. No, nitko od njih još nije podnio ostavku.

"Situacija s gospodinom Lovrićem već je stupila na snagu i prije primopredaje", rekao je Tomašević.

Nasljednici pročelnika će se, ukoliko oni daju svoje mandate na raspolaganje, birati javnim natječajima na koje se mogu javiti svi koji se smatraju kompetentnima.

Suradnja sa SDP-om

Jelena Pavičić Vukičević otvorila je mogućnost modela 6+6 mjeseci, a Tomašević je tijekom večeri donio odluku i zaključak o imenovanje Stožera civilne zaštite Zagreba te je njegovom načelnicom imenovao svoju zamjenicu Danijelu Dolenec.

Istovremeno pregovara i sa SDP-om kako bi formirali većinu u Gradskoj skupštini. Tomašević je istaknuo da dogovori idu dobro, no da još uvijek nisu gotovi. Također, nitko iz SDP-a ne želi govoriti o sadržaju razgovora s Možemo!, a jedan SDP-ovac za Večernji je rekao da nije toliko ni bitko tko će dobiti koju funkciju, već je bitno "dizanje" stranke budući da je Možemo! preuzeo dominaciju kod "lijevih" birača.

"Ne smijemo si jedino dopustiti da budemo ono što je HDZ bio stranci Milana Bandića, čiji su članovi dizali ruke za neke njegove projekte iako su i sami bili svjesni da glasaju za nešto loše", zaključio je SDP-ovac.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali