'Tko više radi ima manju plaću!'

shimmer fallback
22.11.2010.
14:36
Play logo

Sabor raspravlja o prijedlogu Vlade da se umirovljenicima, unatoč prognozama da će BDP rasti 1,5 posto i da će inflacija nadmašiti dva posto, ne povećavaju mirovine. Glasanje o prijedlogu da se zamrznu mirovine za 1,2 milijuna umirovljenika, kako bi Vlada mogla računati na taj iznos u proračunu za 2011. godinu, odigrat će se u sabornici u utorak.

Oporba napada Vladin prijedlog. SDP-ovac Nenad Stazić nazvao je taj potez "zamjenskim haračem", dok je laburist Dragutin Lesar kazao da se radi o istom potezu koji je napravila Vlada 2003. godine pa se akumulirao famozni dug umirovljenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koja je razlika između ovog prijedloga zakona i Vladine uredbe iz 1993.? Za umirovljenike nikakva, samo što je tada Vlada mirovine zamrznula uredbom, a ova traži da to napravimo mi u parlamentu kako Ustavni sud ne bi mogao donijeti odluku da ih se može obeštetiti", kazao je Lesar.

"Impresioniralo" ga je što Vlada u obrazloženju navodi da će se tim putem napraviti "određene uštede u državnom proračunu".

"Nevjerojatno je da nitko u ministarstvima nije mogao okvirno izračunati kolike će biti uštede i da se ne zna koliko će umirovljenicima biti uskraćeno", kaže Lesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe i kako Vlada u tom obrazloženju poručuje da ovim prijedlogom "štiti umirovljenike", jer bi se moglo dogoditi da plaće i cijene toliko padnu da bi se morale smanjivati mirovine. Oporba za nestabilnost mirovinskog sustava krivi "stotine i stotine tisuća korisnika mirovinskih prava koje nisu posljedica uplaćivanja doprinosa" i činjenica da Vlada ne čini ništa po pitanju drugog mirovinskog stupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime kluba SDP-a Željka Antunović je navela da postoji ogroman problem s drugim mirovinskim stupom, koji Vlada ignorira.

"To će se srušiti na glavu svakoj budućoj Vladi i ići na štetu generacija umirovljenika koje dolaze", kazala je Antunović i ustvrdila kako Vlada već godinama ne radi ništa po pitanju drugog mirovinskog stupa u koji je država uložila puno kako bi se sustav stabilizirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što ugrožava stabilnost mirovinskog sustava? Nije to visina mirovine. To je izrazito velik priliv novih umirovljenika s prosječno tisuću novih umirovljenika mjesečno, a mahom je riječ o ljudima koji nemaju gdje raditi jer im se zatvaraju tvrtke ili se gase radna mjesta. Mahom odlaze u prijevremenu mirovinu koja je nepovoljna za njih", kazala je Antunović, dodajući da će SDP glasati protiv zamrzavanja mirovina, jer se zalaže za drugačije, proaktivne poteze u smjeru stabilizacije mirovinskog sustava.

A evo kako vladajuća stranka objašnjava prevelik broj prijevremeno umirovljenih: "Za prevelik broj prijevremenih umirovljenja krivi su poduzetnici koji su na tisuće tvrtki devastirali, prodali imovinu i poslali radnike na cestu. Takvi od profita i novca ne vide ljudsko lice", kazao je Goran Marić, zastupnik HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlja paradoksa

Damir Kajin (IDS) predložio je da Vlada obriše oba od samo dva članka zakona o kojemu se raspravlja jer je obrazloženje "djetinjasto".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da se na primjeru Istarske i Vukovarsko-srijemske županije vidi da gdje se više radi i gdje ima više zaposlenih u jačem realnom sektorom – prosječne plaće manje. To nije normalno, smatra Kajin, ali je moguće u zemlji paradoksa.

Može vjerovati da su prosječne plaće veće u Zagrebu, nego u Istri gdje su plaće ispod republičkog prosjeka, ali ističe da su plaće ponajveće u Vukovarsko-srijemskoj županiji "gdje se radi samo u javnom sektoru, a gdje je ostalo tek nešto industrije".

"Što više radiš, što su prilike sređenije, što se više izdvaja za proračun, to ti je plaća manja", kazao je Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvonimir Mršić (SDP) predložio je da se država umirovljenicima oduži vaučerima uz pomoć kojih bi mogli plaćati račune za režije. Plin i struja će zasigurno poskupjeti, kaže Mršić, a ti vaučeri bi se naplatili iz budućeg profita HEP-a.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Krešimir Rožman, koji je obrazlagao Vladin prijedlog, naveo je da su razlog zamrzavanju mirovina "opravdani državni razlozi", ali i zaključak Hrvatskoga sabora o ograničavanju proračunskih sredstava, odnosno rashoda proračuna u 2011. i 2012. godini.

'Poskupljenja vrtića u Zagrebu neće biti', kazao je Gordan Maras iz SDP-a u Saboru, nakon što su HDZ-ovci oporbenjake više puta prozvali zbog prijedloga zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da vrtići poskupe. Maras je kazao i da je Bandić 'kandidat za predsjednika kojeg je HDZ podržao u drugom krugu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Vezani članci:

arti-201010300082006 arti-201010240014006 arti-201009230013006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo