Tko su najbogatiji hrvatski zastupnici?

Ukoliko se uvede porez na imovinu, on bi uvelike mogao pogoditi Hrvatske laburiste. Naime, imovinske kartice su otkrile kako su upravo oni među najbogatijim zastupnicima, a posebno su im drage nekretnine.

Najbogatiji među Hrvatskim laburistima je Branko Vukšić koji je u svojoj kartici prijavio tri stana. Jedan ima 80 četvornih metara, drugi 78, a treći 43 i svi su u Zagrebu. Pored stanova Vukšić ima i apartman na Cresu te kuću s okućnicom od 79 četvornih metara u Nedelišću. Vrijednost svih Vukšićevih nekretnina je veća od 3,5 milijuna kuna. Kako navodi u svojoj kartici prvi je stan sa suprugom stekao otkupom, drugi je kupio novcem od otpremnine iz Večernjeg lista, a treći, sustanarski stan novcem od prodaje dionica Nove TV. Apartman i kuću u nizu na Cresu kupio je kreditom, ušteđevinom, a dijelom novcem od honorara. Dvije trećine kuće u Nedelišću je naslijedio, a jednu trećinu kupio je sam.

Njegov stranački kolega Zlatko Tušak prema imovinskoj kartici ima stan i kuću u Bjelovaru, zemljište od 11.500 četvornih hvati u Grižanima, voćnjak, a gradi i vikendicu od 72 četvorna metra. Uz nekretnine ima i više od 20 tisuća eura ušteđevine. Laburist Mladen Novak ima pak stan i kuću s okućnicom u Sisku, a posjeduje i oranice, šume i voćnjak. U kartici je prijavio i grobnicu.

Zanimljiva je i imovinska kartica HDZ-ovog Dujomira Marasovića. Ravnatelj KBC-a Split ima stan u Splitu vrijedan 1,1 milijun kuna, 3500 četvornih metara građevinskog zemljišta također u Splitu vrijedno 2,5 milijuna kuna, kuću i polje u Omišu, vikendicu na Šolti vrijednu 700 tisuća kuna, garsonijeru u Zagrebu od 350 tisuća kuna i gotovo 100 tisuća eura ušteđevine. Zanimljiva je i Marasovićeva napomena u kartici kako ju je ispunio ‘ad hoc’ u Saboru na osnovu sjećanja i prethodnih spoznaja pa su, kako kaže, moguća minimalna odstupanja u podacima o štednji.

Tuđman je vlasnik naslijeđene i darovane imovine

Predsjednik Sabora Boris Šprem ima nepromijenjenu imovinsku karticu i vlasnik je stana u Zagrebu od 83 metra četvornih i oranice u Vrbniku od 795 metara četvornih. Sa suprugom je suvlasnik još jednog stana u Zagrebu od 77 metara četvornih, a uštedio je 25.000 eura i ima umjetničkih slika vrijednih 40 tisuća kuna, piše Večernji list.

Sin prvog hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman bogati je vlasnik uglavnom naslijeđene i darovane imovine. Kuću na Braču od 140 metara četvornih sam je kupio, drvenu kućicu (40m2) poklonio mu je rođak, a u Veliko Trgovišće preselio ju je 1982. godine, četvrtinu kuće od 400 m2 naslijedio je od oca, supruga mu je naslijedila stan od 180 m2, a od ujaka je naslijedio još stan od 98 m2. Naslijedio je i tridesetak umjetnina čiju vrijednost ne zna.

Bogata je nasljednica i Nada Turina Đurić, bivša dožupanica Primorsko – goranske županije. Suvlasnica je naslijeđenih 10.000 metara četvornih zemljišta u Kraljevici koje je procijenila na pet milijuna kuna. Ima još dvije kuće u Šmriki i vikendicu u Fužinama.

Kosor prodala automobil

Bivši ministar uprave Davorin Mlakar suvlasnik je kuće u Zagrebu od 230 m2 koju je procijenio na 3,7 milijuna kuna. Ima garažu od 60.000 kuna i ulja slikara Izvora Oreba vrijedna 32.000 kuna. Za vratom mu je i kredit od 50.000 eura. Zanimljivo je da je umirovljenik Željko Šemper prijavio svoj i suprugin bicikl koji zajedno vrijede 1100 kuna, a Damir Kajin prijavio je pokretninu – kuhinju Meblo iz 2000. godine čiju vrijednost nije procijenio.

Inače, svi saborski zastupnici kao i članovi Vlade svoje imovinske kartice Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa moraju poslati najkasnije do ponedjeljka 23. siječnja. Bivša premijerka Jadranka Kosor svoju će, kako je rekla u Saboru, dostaviti na vrijeme i to s jednom promjenom – prodala je automobil u mandatu.

Povratak na Net.hr