Tko nadzire milijune kuna za (samo)zapošljavanje?

shimmer fallback
15.10.2012.
12:27
Play logo

Tko kontrolira poticajna sredstva za (samo)zapošljavanje? Zanimalo je to više naših čitateljica koje su se otisnule u poslovne vode ove godine, ali nisu udovoljile zahtjevima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za ostvarivanje potpora.

Jednoj je frizerki u HZZ-u, kako tvrdi, neslužbeno rečeno da nije trebala biti odbijena po osnovi što je ranije imala obrt, budući da to nije navedeno kao kriterij za dodjelu sredstava za samozapošljavanje. Sugerirano joj je, kako kaže, i da HZZ uglavnom odbija zahtjeve po principu "ako prođe - prođe" jer zapravo nemaju novca, a zahtjeve prihvaćaju ih tek nakon što ih se "stisne" žalbom, što je, opet, gubljenje vremena za podnositelja zahtjeva za poticaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Nema love pa prednost imaju oni koji prvi put ulaze u posao

U HZZ-u su nam djelomice potvrdili da je tako.

"Zbog ograničenosti sredstava, prednost pri dodjeli potpore za samozapošljavanje daje se poduzetnicima početnicima kako bi im se olakšala prva godina poslovanja", navode u pisanom odgovoru. Potpora je namijenjena isključivo za osiguranje polovice bruto plaće u prvih 12 mjeseci zaposlenja u vlastitom obrtu ili trgovačkom društvu, dodaju, a cilj je potporom pomoći osobama koje će tek krenuti u poduzetničke vode.

Drugi problem - trgovina se ne potiče

Druga čitateljica, koja se obratila našem stručnom timu, iz područja je posebne državne skrbi. U područnom uredu HZZ-a rekli su joj da nema pravo na poticaj za samozapošljavanje kada je otvorila trgovinu, iako je na burzi provela više od godinu dana. U HZZ-u to tumače uvjetima i načinima korištenja potpora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Osnovna djelatnost obrta ili trgovačkog društva ne smije biti trgovina ili ugostiteljstvo", navode oni, dodajući da ona zato nije imala mogućnost koristiti potporu za samozapošljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Nadalje, čitateljica je pokušala dobiti poticaj za zapošljavanje dugotrajno nezaposlene osobe u svom biznisu.

"Taj drugi zaposleni nema pravo na poticaj, nego tek treći zaposleni i to tek kad drugi napuni šest mjeseci staža, ima neka prava na potpore", rečeno joj je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Pokušajte ponovo

U HZZ-u pojašnjavaju da se potpore - olakšice za zdravstveno osiguranje, za zaštitu zdravlja na radu i za zapošljavanje - dodjeljuju samo onim novoosnovanim tvrtkama koje imaju "zaposlenog najmanje jednog radnika unazad šest mjeseci, te se za drugog zaposlenog mogu dodijeliti potpore" i da ona vjerojatno to nije ispunjavala.

"No, kada se taj uvjet ispuni može ponovo zatražiti potporu za zapošljavanje novog radnika", odgovara HZZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Nikog nema iznad HZZ-a

Odgovorimo i sada na pitanje s početka teksta: Nadzor nad dodjelama potpora isključivo je na Zavodu, tako da građani koji smatraju da su oštećeni, ne mogu tužiti Zavod Upravnom sudu i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Podnositelj zahtjeva, ukoliko je nezadovoljan ocjenom zahtjeva, može uložiti pisani prigovor ili žalbu o kojoj se očituje područni ured (HZZ-a), a ukoliko se ponovi podnesak očituje se Središnji ured", navode oni.

Provjeru učinkovitosti i evaluaciju pojedine mjere provode nadležni uredi Zavoda ili za to ovlaštene, odnosno registrirane pravne ili fizičke osobe koje Zavod ili drugi provoditelj mjera izabere na javnom natječaju. A kako će građani biti uvjereni da su odbijeni s razlogom, za razliku od drugih koji nisu?

"Usporedba na razini osobne uspješnosti nije predviđena niti razrađena u programu mjera aktivne politike zapošljavanja'", navodi HZZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Isplaćeno 11,5 milijuna kuna potpora

Da bi se izbjegle nedoumice, HZZ će uskoro krenuti s pojačanim informiranjem javnosti o svojim aktivnostima, dodaju. Posebno educirani savjetnici podnositeljima molbi detaljnije odgovarati na pitanja, davati im savjete, informacije i stručnu pomoć.

Inače, do 5. listopada 2012. godine dodijeljeno je 591 potpora za samozapošljavanje za što je isplaćeno oko 11,5 milijuna kuna te je u postupku odobravanja još 129 zahtjeva za što je potrebno oko 2,1 milijuna kuna.

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo