TKO JE MARKO FRANCIŠKOVIĆ? / 'Džihadi Marko' bi uveo šerijat u Hrvatsku, a danas je priveden zbog poticanja na terorizam

Desničarski aktivist Marko Francišković je 2019. prešao na islam te objavio knjigu 'Hrvatski džihad' zagovarajući širenje islama i uvođenje šerijatskog prava u Hrvatskoj

3.12.2021.
16:45

Danas su, kako je priopćeno iz MUP-a, policijski službenici Uprave kriminalističke policije u suradnji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu na zadarske, šibensko-kninske, zagrebačke, bjelovarske i ličko-senjske policijske uprave započeli kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Javno poticanje na terorizam.

Nekoliko osoba je privedeno zbog sumnje u poticanje na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura Republike Hrvatske napadom na tjelesni integritet drugih osoba i na javne objekte - kraće rečeno: terorizam - a kako je u međuvremenu javio Index, među njima je i desničarski aktivist Marko Francišković.

S dijelom prosvjednika želio upasti na HRT

Francišković je bio jedan od govornika na nedavnim prosvjedima protiv covid-potvrda na Trgu bana Jelačića u Zagrebu te u Šibeniku. Na nedavnom velikom prosvjedu protiv covid-potvrda na glavnom zagrebačkom trgu Francišković se, navodno mimo volje organizatora prosvjeda, obratio okupljenima.

"Ja sam već prije 20 godina, dok sam bio u zatvoru, napisao knjigu i iznio teokratski model kako treba organizirati Hrvatsku, kako rušiti sustav koji je bezbožan i zao. Prestanite biti ovce i postanite lavovi. Božji lavovi su tu, dignite se i vičite!", poručio je tada okupljenima.

Po završetku skupa, Francišković je dio prosvjendika poveo na Prisavlje, pred zgradu Hrvatske radiotelevizije, želeći ondje ući i uživo se obratiti hrvatskoj javnosti.

Devet mjeseci bio prisilno smješten na psihijatriji

Francišković je 2013. bio devet mjeseci prisilno hospitaliziran na odjelu psihijatrije nakon što je u jednoj prepisci na internetu tadašnjem ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću zaprijetio da će ga objesiti na banderu. Kasnije je otpušten s psihijatrije kao posve zdrav. Potom je za onodobnog glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana rekao da je bio suradnik jugoslavenske Kontraobavještajne službe, na što ga je ovaj tužio i odbio spor.

Francišković je u međuvremenu prešao na islam te 2019. objavio knjigu "Hrvatski džihad" zagovarajući širenje islama i uvođenje šerijatskog prava u Hrvatskoj. Antiglobalist je i žestoko se protivio ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Franciškovića njegovi sljedbenici nazivaju Džihadi Marko.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali