'Vjetar u leđa HDZ-u"

SVJETSKI MEDIJI O SANADERU: Pali najveći antikoruptivni postupci od osamostaljenja

I strani mediji diljem svijeta raspisali su se o odluci Vrhovnog suda o ukidanju presude za Fimi mediju kojom Ivo Sanader ima mogućnost izaći iz zatvora ukoliko plati jamčevinu.

ODVJETNICA SLOKOVIĆ: “Kosor je inicirala postupak protiv Sanadera, svjedoke je slala Bajiću”

Tako Reuters navodi da je ova odluka  poništena zbog proceduralnih pogrešaka koje su utjecale na njegovo pravo na pošteno suđenje. Podsjećaju i na ukidanje pravomoćnih presuda zbog koruptivnih djela za koje se također teretilo Sanadera. Suđenja bivšem premijeru za teška koruptivna djela, navode, trebalo je pomoći ulasku Hrvatske u EU, koja je uniji pristupila 2013. godine. Također navode i da se u Hrvatskoj u studenome održavaju parlamentarni izbori, te da će ova odluka dati vjetar u leđa HDZ-u.

Najvažniji sudski postupak

AFP podsjeća da je ovaj sudski postupak bio najvažniji od samostalnosti Republike Hrvatske 1991. godine. Također je prvi u kojem se sudilo političkoj stranki za korupciju.

Uhićenje Sanadera, suđenja i presude za teška koruptivna djela dio su borbe protiv korupcije u Hrvatskoj, javlja agencija DPA. Europska unija je to tražila od Hrvatske prije nego je primljena u EU.

ANALIZA: Izbori? Sanader ima pametnijeg posla

Povratak na Net.hr