Sociolog Sven Marcelić objavio je na Facebooku analizu HDZ-ova rezultata na lokalnim izborima. 

Konstatirao je kako je jedan od razloga za Plenkoviću nervozu nakon što je proglasio kolosalnu pobjedu na izborima to što je HDZ izgubio oko 40 posto ukupne svote lokalnih proračuna time što je izgubio kontrolu nad Zagrebom i Splitom, što je, kako je naveo, ekvivalent 539 jedinica lokalne samouprave.

Marcelićevu analizu u nastavku prenosimo u cijelosti:

HDZ izgubio 40% ukupne sume lokalnih proračuna

"Ljudi se pitaju zašto je Plenković nervozan nakon kolosalne pobjede... Ukratko, jedan od razloga je i to što je HDZ izgubio oko 40% ukupne sume lokalnih proračuna izgubivši Zagreb i Split. Prevedeno na jezik gradova i općina, to je ekvivalent 539 jedinica lokalne samouprave.

Vrlo često imam osjećaj da se analizi lokalnih izbora u Hrvatskoj pristupa u okviru uzimanja zdravo za gotovo da treba samo izbrojiti koliko je tko dobio gradova, općina i županija et voila - imamo pobjednika.

Neki dan sam gostovao u Otvorenom pa je voditelj onako šeretski pitao jednog od gostiju "Onda, tko je pobijedio?" pa se jednako tako šeretski prebrojavalo razne gradove, općine i županije.

Follow the money

Takav pristup je, naravno, pristajanje na pravila igre HDZ-a, jer u tako postavljenoj igri HDZ uvijek dobiva - radi se o stranci koja u većoj mjeri privlači ruralno stanovništvo u slabije razvijenim krajevima, a takvih je velika većina u 556 hrvatskih gradova i općina. U krajnjoj liniji, nedavno smo vidjeli da je HDZ u startu osvojio pedesetak jedinica lokalne samouprave jer nije bilo protukandidata.

Otkud onda nervoza? Ok, jedan moment su svakako trzavice u Slavoniji, gdje je velik uspjeh stranke došao iz stranačke struje koja očito ima određenih sporenja sa središnjicom. Nije ni situacija s Čačićem pomogla. No što ako malo promijenimo, kako bi rekao Renoirov klasik iz 1939., La Règle du Jeu? Odnosno pravilo igre?

Ubacimo li u igru pravilo follow the money, treba konstatirati sljedeće. Sedam gradova u Hrvatskoj ima proračun kao svih ostalih 549 jedinica lokalne samouprave zajedno. Zagreb i Split nose gotovo 40%, odnosno ekvivalent 539 gradova i općina.

Lako se stvaraju nervozni ljudi

Ako znamo da je HDZ u Splitu bio na vlasti, a u Zagrebu je bio partner koji je s Bandićevom strankom surađivao i na nacionalnoj razini, onda je jasno da su te pozicije izgubljene.

Proračun Zagreba je 13,65 milijardi kuna. Pomnožimo li ga s četiri, to je skoro 55 milijardi. Proračun Splita je 1,3 milijarde kuna. Pomnoženo s četiri, 5,2 milijarde. Drugim riječima, 60 milijardi kuna, da ne kažem osam milijardi eura, je otišlo izvan makar djelomične i partnerske kontrole. Gubitak takvog novca lako stvara nervozne ljude.

Na mapi koju prilažem možemo vidjeti Zagreb i Split s lijeve strane (narančastom bojom kao kombinacija zeleno-crvene ekoloških lubenica Možemo i žute liberalnog Centra). S desne strane su jedinice lokalne samouprave čiji je zbroj proračuna jednak onome Zagreba i Splita", napisao je Marcelić na Facebooku.