STARIJI GA NE MOGU PODNIJETI / Sve više mladih zaraženih koronom završava na ECMO uređaju; Evo o kakvom je aparatu riječ i koja mu je funkcija

ECMO uređaj je namijenjen prije svega mladima, jer stariji pacijenti ne mogu podnijeti takvu terapiju

18.10.2021.
12:45
Robert Anic/PIXSELL

U Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" nikad više mladih na ECMO uređaju, onih koji se nisu cijepili. Ovaj je uređaj rezerviran za mlađe bolesnike jer stariji to jednostavno ne mogu podnijeti.

ECMO ili ekstrakorporalna membranska oksigenacija je tehnika pružanja produžene srčane i respiratorne podrške.

"Među hospitaliziranima s težom kliničkom slikom nitko nije cijepljen. U našem Zavodu za intenzivnu medicinu čak 12 osoba priključeno je na ECMO uređaj, odnosno na uređaj za izvantjelesnu oksigenaciju. To su teški bolesnici, neposredno životno ugroženi. Također, nitko od njih nije cijepljen", kazala je za HRT u nedjelju Davorka Lukas, pročelnica Zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

"Nikad dosad nije bio toliki broj bolesnika priključen na ECMO aparatu u našoj klinici. Imamo, nažalost, i mladu trudnicu (31) u 21. tjednu trudnoće koja je na respiratoru. Za sada je stabilno i nadamo se da će tako i ostati", kazala je.

Srce-pluća uređaj

Ekstrakorporalno znači da krv cirkulira izvan tijela kroz sistem cijevi ili katetera, a uz pomoć mašine. Membranski oksigenator, koji se naziva "umjetnim plućima", poseban je dio mašine koji ubacuje kisik u krv i izbacuje ugljikov dioksid, baš kao što to čine i pluća. ECMO je, također, poznat i kao ekstrakorporalna životna podrška (ECLS), a ECMO uređaj se često naziva srce-pluća uređaj.

Tijekom liječenja ECMO aparatom, srce i dalje kuca, ali je srčani rad olakšan jer ECMO uređaj obavlja veći dio pumpanja. Cilj ECMO-a je da osigura tijelu da ima dovoljno protoka krvi i dovoljno kisika na raspolaganju. ECMO pruža vrijeme tijelu da se odmori i oporavi, ali neće direktno utjecati na proces oporavka srca ili pluća.

Prvo je korišten za bebe u kritičnom stanju

"ECMO aparat je jedna kompleksna metoda kad pluća potpuno zataje i respirator nije dovoljan. Pomoću velikih katetera se krv vuče s jedne strane izvan tijela, nakon toga se drugim aparatom obogati kisikom i vraća se nazad u tijelo", objasnio je Marko Kutleša iz Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević za RTL Danas.

ECMO je u početku razvijen i korišten za bebe u kritičnom stanju čija pluća nisu bila u stanju funkcionirati. Tijekom rada ECMO aparata potpomaže se funkcija srca ili pluća čime se dobije vrijeme neophodno da se ovi organi oporave, a bolesnik, tijekom toga vremena, bude cirkulatorno i respiratorno neugrožen.

ECMO može pružiti cirkulatornu podršku danima ili tjednima, sve dok doktori liječe bolesti koje su dovele do potrebe za cirkulatornom ili respiratornom potporom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali