ŠUKER SE ISPRAVIO: / Tako to ispadne kad vam netko cjepne pola rečenice

Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker tvrdi da su njegove izjave vezane uz imenovanje šefova javnih tvrtki, po kojima se oni biraju po političkom ključu, krivo interpretirane.

2.2.2016.
12:46
Pixsell, Patrik Macek
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nema problema između Mosta i Domoljubne koalicije, sve će biti stvar dogovora", ustvrdio je za Danas.hr HDZ-ovac Ivan Šuker osvrćući se na jučerašnja razilaženja vladajućih vezana za imenovanja šefova u javnim tvrtkama. Šuker tvrdi kako je krivo interpretiran te kaže da nije rekao da će se šefovi birati po političkom ključu.

Mijenjane odluke

"Tako to ispadne kad vam netko cjepne pola rečenice. Ja sam samo rekao da oni koji su političkom linijom došli, političkom linijom trebaju i otići. Također sam kazao kako cijeli proces s izmjenama zakona može trajati nekoliko, i šest mjeseci", kazao nam je Šuker dodajući kako je riječ o Nadzornim odborima i skupštinama tvrtki u kojima se nalaze birane osobe po političkoj liniji.

"Prema sadašnjem zakonu tvrtke bi nam trebao nadzirati netko tko je ondje postavljen prije četiri godine, a nekima su sad u siječnju i produžili funkcije", ustvrdio je Šuker osvrćući se time na jednu od posljednjih sjednica SDP-ove Vlade na kojoj su čelnim ljudima javnih tvrtki privremeno produženi mandati na isteku kako bi, rekao je tada potpredsjednik Vlade Branko Grčić, te tvrtke mogle dalje normalno funkcionirati.

Šuker je, pak, svjestan Uredbe SDP-ove Vlade od 15. listopada kada je donesena odluka da se šefovi tvrtki biraju javnim natječajem. "Mi smo 2010. donijeli odluku da se članovi Nadzornih odbora ne određuju po političkoj liniji, a oni su taj dio 2012. izmijenili. Onda su u listopadu donijeli Uredbu, ali njome nisu obuhvatili NO-e već samo uprave tvrtki. Tako sad rad tvrtki i dalje nadziru oni birani po političkoj liniji", pojasnio je Šuker.

Grčić: EK je tražila i izmjene oko Nadzornih odbora

Bivši potpredsjednik Vlade SDP-ovac Branko Grčić potvrđuje nam dio vezan uz izmjene koji se ne odnosi na NO-e. "Uredbu smo donijeli jer je to tražila Europska komisija, a u okviru Europskog semestra. Oni su tražili da u nju uvrstimo i NO-e, ali mi na to nismo pristali jer su njihovi članovi predstavnici vlasnika, a to je država. Smatrali smo stoga da za te izmjene nema potrebe. No, naravno da se i u tom segmentu treba voditi stručnošću", kazao je Grčić, dodajući da HDZ može mijenjati Uredbu, ali da će imati velikih problema s Europskom komisijom ako bude želio mijenjati u sadašnjoj Uredbi ono što je sad u njoj, a što je EK tražila.

Na cijelu situaciju na svom Facebook profilu osvrnuo se i SDP-ovac Peđa Grbin opisujući na koji je način Uredba donesena te ističući kako se za nekoliko dana očekuje izvještaj o provođenju tog programa.

Vrdoljak: Fiktivni natječaji su jeftin populizam

U raspravu o izboru ključnih ljudi uključi se i HNS-ov saborski zastupnik Ivan Vrdoljak upozoravajući da ne treba gubiti vrijeme na kadroviranje dok reforme stoje. "Nemojte raditi fiktivne javne natječaje. To je jeftini bezobrazni populizam koji šteti Hrvatskoj. Poruka HDZ-u i Mostu je da se odluče raditi posao. Gdje su reforme i investicije? Nastavite raditi, a ne da tri mjeseca gubite na nepovjerenje i kadroviranje", kazao je Vrdoljak dodajući da je njegovoj stranci potpuno irelevantno kako će se čelnici tvrtki birati jer je najvažniji krajnji rezultat. (H)

Zdravka Grund

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali