SKORO GA OPLJAČKALA

STUDENT TRAŽIO STAN PA RAZOTKRIO VELIKU PREVARU: Ista osoba ‘operira’ po Zagrebu i Splitu

26-godišnji Dubrovčanin ispričao je o prevari koja mu se dogodila kad je preko jedne poznate internet stranice krenuo u potragu za stanom u Zagrebu. Naišao je na primamljivu ponudu, no ispostavilo se da je u oglasu stajao broj koji se više ne koristi pa je nastavio tražiti dalje, no onda je otkrio prevaru, piše Jutarnji list.

Mihael Delić studira u Zagrebu, gdje je htio s djevojkom unajmiti stan. Na internetu je naišao na naizgled dobru ponudu: stan u centru Zagreba, uz povoljnu cijenu. Mjesečni najam koštao bi 400 eura s uključenim režijama, a stan je bio novouređen. Kako mu se cijela stvar učinila predobrom da bi bila istinita, odlučiio je provesti vlastiti mali eksperiment da bi provjerio o čemu se točno radi.

Poslao dvije poruke i otkrio prevaru

Poslao je davatelju oglasa dva upita s dvije različite e-mail adrese. Najprije mu je odgovor stigao na jedan upit. Javia mu se navodna Soufiane Genovese.

‘Javila mi se žena iz Poljske. Predstavila se kao Soufiane Genovese i objasnila mi kako je stan u Zagrebu kupila za sina koji je tamo studirao te kako se on sada vratio u Poljsku trajno pa ga sada iznajmljuje. S obzirom da zbog posla ne može doći u Hrvatsku, predložila je da transakciju obavimo putem Airbnb-a gdje isto oglašava te kako je preko njih sigurno’, ispričao je student.

Samo nekoliko minuta kasnije, Mihaelu je stigao odgovor i na mail upućen s druge adrese. Tada mu je postalo jasno da se radi o prevari jer je u drugom mailu stajalo i drugo ime: Jolanda Genovese.

Policija kaže da nema kaznenog djela

Link s Airbnb-a nije bio pravi već isprogramirana stranica na kojoj se ne može kliknuti ništa drugo.

‘Nastavio sam se igrati. Napravio sam i ‘instant booking’ s lažnog linka Airbnb-a kako bih dobio podatke za uplatu da bi znali i o kojem se bankovnom računu radi, a time i o kojoj se zemlji radi. Međutim, link na prvotni oglas je u međuvremenu uklonjen’, ispričao je Mihael i dodao da je guglanjem shvatio da ista osoba ‘operira’ iznajmljujući još stanova u Zagrebu i Splitu. Kada su na prvi mail stigli podaci za uplatu, vidio je da se radi o sasvim trećem imenu u Italiji.

Institucije su, kaže Mihael, bile spore i nezainteresirane.

Dubrovačka policija, kojoj je prijavio slučaj, rekla je da ne može ništa već je to u nadležnosti zagrebačke policije, a dodali su i da se ne radi o kaznenom djelu, bez obzira na lažno predstavljanje.

‘Uvjereni da je ta osoba iz Poljske, kazali su mi kako bi mogli slučaj prijaviti Interpolu, no kako bi oni reagirali tek za dvije godine. Savjetovali su me da je najbolje objasniti priču Airbnb-u kako bi oni krenuli u pravnu bitku protiv te osobe’, dodao je ovaj student.

Mihael je zatim sve ispričao Jutarnjem listu kako bi, kaže, pomogao drugima koji bi mogli postati žrtve sličnih prevara, a prisjetio se i nedavnog slučaja djevojke iz Vinkovaca koja je ostala bez 1200 eura jer je uplatila novac za stan prevarantima.

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr