VOJSKA NIJE RJEŠENJE

STRUČNJAK ZA SIGURNOST: ‘Balkanska ruta neće se moći zatvoriti bez upotrebe sile’

Stručnjak za sigurnost Joško Morić, gostujući u Studiju 4 HRT-a izrazio je sumnju da će se uspjeti zatvoriti balkanska ruta bez upotrebe prepreka i ljudi. A u tom slučaju ruta će se preusmjeriti u drugim pravcima.

“Ova migrantska kriza uzrokovana je geopolitičkim razlozima, ali nije najveći politički problem. Ona je za Europsku uniju prvenstveno ekonomski problem, a minoran sigurnosni”, tvrdi Morić.

Dodaje da se Unija pokušava obraniti razlikovanjem izbjeglica i migranata. Što će to u praksi donijeti, pitanje je. Morić ne vjeruje da će se postići cilj jer se neće u dovoljnoj mjeri demotivirati ljude da krenu na put. Unatoč svim pokušajima, granice se ne mogu stvarno zatvoriti.

IZBJEGLICE STREPE ZBOG ZATVARANJA BALKANSKE RUTE:’ Neću ići natrag u Tursku, već vidim da će biti problema’

Vojska na granici nije rješenje

Morić je uvjeren da vojska na granici nije pravo rješenje. Ona može biti neka vrsta logističkog podržavanja. U tom smislu je pohvalio izjavu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića rekavši da je bila korektna i konkretna i da je šteta što je nezamijećeno prošla: “Vojska će raditi po zahtjevu i uputama policije. Policija je ta koja jedina ima pravo nadzirati granice”, ustvrdio je Morić.

Upitan za izjavu bivšeg ministra Ranka Ostojića kako vojska na granicama vodi ka vojsci na ulicama rekao je kako je ona rečena u cilju izvlačenja plitičkog profita.

“Ovakve radikalne izjave samo su za političko poentiranje”, kazao je Morić za HRT.

‘Zapadanobalkanska ruta zatvorena’

Podsjetimo, Čelnici Europske unije dogovorili su na sastanku u Bruxellesu načela zajedničkog dogovora za upravljanje migrantskom krizom i zadužili predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska da u sljedećih deset dana pregovora o detaljima s Turskom kako bi definirali konkretniji dogovor, izjavio je hrvatski premijer Tihomir Orešković.

U zajedničkoj izjavi koju su prihvatili čelnici EU-a kaže se da je “neregularni tok migranata duž zapadnobalkanske rute sada okončan”. U ranijem nacrtu izjave stajalo je da je “zapadanobalkanska ruta sada zatvorena”.

TURSKI PREMIJER SATIMA PREGOVARAO S MERKEL: ‘Može, zaustavit ćemo izbjeglički val, ali prvo ispunite ova 4 uvjeta’

DRAMATIČNO U BRUXELLESU: Još nema dogovora; hoće li Turska dobiti sve što traži?

DVAPUT VIŠE NEGO GODINU RANIJE: Više od milijun izbjeglica traži azil u Europskoj uniji

Povratak na Net.hr