Prekjučer je hrvatsku javnost sablaznilo saznanje o novoj sporoj pravosudnoj odluci. Naime sudac istrage Županijskog suda u Zadru, Ivan Marković, odlučio je pustiti sedmoricu osumnjičenih za višestruko grupno silovanje na slobodu.

Podsjetimo, dvojica 19-godišnjaka, trojica 18-godišnjaka te dvojica 17-godišnjaka su godinu dana, od kolovoza prošle do srpnja ove godine, sedam puta silovali 15-godišnju djevojku te neka od silovanja navodno snimili mobitelom. Snimkama su ucjenjivali djevojku tvrdeći kako će sve poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ona ne pristane na seks. Nakon što je zaprijetila prijavljivanjem policiji, njen ju je bivši dečko pretukao na plaži.

Mladići su osumnjičeni za kaznena djela protiv spolne slobode, spolni odnos bez pristanka, bludne radnje, prijetnje, tjelesne ozljede i iskorištavanje djece za pornografiju, no sucu to, kao ni višestruko ponavljanje kaznenih djela, nije bilo dovoljno za određivanje istražnog zatvora za petoricu mlađih punoljetnika, što je tražio DORH. U cijelom je slučaju sporna i činjenica što žrtva živi u istome mjestu kao i njeni napadači.

Glasnogovornik suda, Hrvoje Visković rekao je kako je sudac procijenio kako nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, ali ima od utjecaja na žrtvu. Zbog toga su mladićima umjesto istražnog zatvora, određene mjere zabrane prilaska žrtvi, zabrane komuniciranja sa žrtvom i javljanja u policijsku postaju. Zbog toga je DORH odlučio uložiti žalbu na tu odluku, iako odvjetnica jednog od osumnjičenih tvrdi kako je "to zakonita odluka koju je sud donio na temelju dokaza koji spisu prileže."

Kritika cjelokupnom pravosuđu

Javnost, poglavito neki političari i udruge civilnog društva udružili su se u osudi ovakve pravosudne odluke te uputili oštre kritike prema resoru pravosuđa kojeg vodi Dražen Bošnjaković.

Tako četiri udruge civilnog društva u otvorenom pismu pozivaju institucije da reagiraju promptno i štiteći žrtvu. Svoje zahtjeve su pretočile u četiri točke od kojih je najvažnija "hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa." Dodaju i kako bi se eventualnim ignoriranjem ovog slučaja državne institucije pretvorile "u suučesnike grupnog silovanja, prijetnje, premlaćivanja i ucjene."

“Percepcija javnosti je vođena bombastičnim napisima u novinama. Oni su jednostrani i stavljaju se radi čitanosti, a ne zbog onoga što se dogodilo. Zbog ovoga se često nepotrebno dižu tenzije”, komentirao je čitavu situaciju Visković.

Na sličnom tragu je jutros bio i ministar Bošnjaković rekavši kako mediji znaju donositi presude prebrzo na temelju nekoliko argumenata i iskaza, a smatra da to nije dobro. "Treba ostaviti stvari pravosuđu. Naše je pravosuđe spremno s takvim predmetom uhvatiti se u koštac. Sudu treba omogućiti da u miru radi svoj posao. Općenito, treba pooštriti kaznenu politiku."

Šokirani i zgroženi

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin na Facebooku su napisali kako su šokirani i zgroženi samim slučajem silovanja kao roditelji i građani, no odluku suda nisu izravno komentirali.

"Bez obzira što se ova monstruoznost nije dogodila u Zadru i što o tome znam onoliko koliko je objavljeno u medijima, ovo je trenutak u kojemu svi moramo reagirati jasno i glasno - malo smo društvo i ne smijemo dopustiti šutnju. Prvenstveno kao čovjek i otac apsolutno sam šokiran i zgrožen ovakvim djelima koja nijedna normalna osoba ne može shvatiti ni zamisliti. Borili smo se za državu, za policiju i sud, za institucije. Na njima je da djeluju kako bi ovaj zvjerski čin bio primjereno kažnjen, a kako bi žrtva dobila svu potrebnu pomoć i zaštitu", napisao je Dukić.

"Vijest o spolnom zlostavljanju maloljetnice koje se dogodilo na našem području zgrozila me i šokirala, kao građanina i roditelja. Kao društvo u cjelini moramo ustrajati u borbi protiv svih oblika nasilja, posebice kada su u pitanju oni najranjiviji - žene i djeca. U prvom redu, žrtvi trebamo osigurati stručnu pomoć i maksimalno je zaštititi. Vjerujem da će nadležni organi kvalitetno odraditi svoj posao i da će počinitelji ovog gnjusnog čina biti adekvatno sankcionirani", poručio je župan Longin.

Glasnogovornik Zadarske županije, Ante Župan u telefonskom nam je razgovoru kratko rekao kako je po njegovim saznanjima Centar za socijalnu skrb djevojku već uzeo u zaštitu te dodao da će učiniti sve što je u njihovoj moći da im pomognu.