ŠTO NAS ČEKA? / Evo koji sve zakoni stupaju na snagu s Novom godinom!

S Novom godinom stigla su nam i neka nova zakonska pravila i promjene.

1.1.2016.
14:10
PIXSELL, Patrik Macek
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od 1. siječnja 2016. na snagu stupa nekoliko novih zakona. Dio njih odnosi se na građane, dio na poslodavce.

1. Na snagu stupa zakon koji će omogućiti oporezivanje kapitalnih dobitaka porezom na dohodak po stopi od 12 posto. Tako će oni koji tijekom ove godine primjerice kupe neke dionice te ih potom prodaju, do kraja siječnja iduće godine morati na njih platiti porez. Porez nećete morati platiti ako dionice zadržite tri godine, piše Večernji list.

2. Od ove godine građanima će prijave za porez ispunjavati službenici Porezne uprave. Građani će do 30. lipnja dobiti rješenje, a potom i povrat poreza.

3. Na snagu stupa Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Prema njemu bi 35 gradova i općina s brdsko-planinskih područja od iduće godine od prihoda poreza trebalo dobiti nešto više novca, oko 58 milijuna kuna, dok bi županije u kojima se one nalaze dobile 12,5 milijuna kuna manje.

4. Na temelju novog zakona o osiguranju odsad će društva za zastupanja u osiguranju moći obavljati i osiguranja cestovnih vozila, robe u prijevozu, troškova pravne zaštite te osiguranje pomoći, odnosno asistencija.

5. Na snagu stupa i novi Zakon o bankrotu koji će prezaduženim građanima omogućiti proglašenej osobnog bankrota i novi početak pod određenim uvjetima.

6. Od sljedeće godine sve vodeće banke najavile su manje kamate na kredite i to će biti tri pune godine trenda pada kamata na domaćem tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

7. I nikako ne smijemo zaboraviti energetske certifikate za iznajmljivanje nekretnine. Večernji list piše da svaka zgrada najmanje ukupne površine veće od 50 m2 ili njen posebni dio koja će se iduće godine iznajmljivati, davati u najam ili davati na leasing treba imati energetski certifikat.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali