Play ponuda

HRVATI IZLAZE PRED SUCA / Što je pošlo po zlu s posvajanjem djece iz Konga? 'Postoje informacije o velikom broju posvajanja iz država Afrike'

Image
Foto: Profimedia

Topčić Rosenberg je rekla kako ne zna što je u ovom slučaju pošlo po zlu, ali postoje informacije o velikom broju posvajanja iz država Afrike

9.1.2023.
23:50
Profimedia
Play ponuda

Već mjesec dana osmero hrvatskih državljana pritvoreno je u Republici Zambiji zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata u postupku posvajanja četvero maloljetne djece iz Demokratske Republike Kongo. Sutra se održava prvo sudsko ročište, a o ovoj temi razgovaralo se u HRT-ovoj emisiji Otvoreno gdje su gostovali Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Diana Topčić Rosenberg, osnivačica ADOPTE, udruge za potporu posvajanju i prof. dr. sc. Branka Rešetar, Pravni fakultet u Osijeku,

Metelko-Zgombić je istaknula je kako u Zambiji teku dvije sudska postupka, jedan su pokrenuli naši državljani smatrajući da su protupravno lišeni slobode i pred višim sudom su pokrenuli postupak ne bi li dobili oslobađanje.

"Smatrali su da su predugo bili lišeni slobode, 15 dana pa onda produženom odlukom još 15 dana. S druge strane, to se vrijeme utrošilo kako bi nadležni organi u Zambiji vidjeli postoji li temelj za podizanje optužnice. Ovaj je petak pročitana optužnica, no sutra naših 8 državljana izlaze pred sud i bit će u prigodi čuti što im se stavlja na teret", rekla je.

"Naši su građani u dobrom stanju i naš ih je kunzul vidio 4 puta. Oni su dobro i fizički nisu ugroženi", rekla je Metelko-Zgombić.

Topčić Rosenberg je rekla kako ne zna što je u ovom slučaju pošlo po zlu, ali postoje informacije o velikom broju posvajanja iz država Afrike, a primarno iz Konga. Kako kaže u svim se medijima pozitivno priča o posvajanjima djece iz Konga.

"Znam da je bilo nekoliko problematičnih posvajanja iz Konga", naglasila je.

Na pitanje zašto se djeca ne posvajaju u Kongu, već se treba odlaziti za posvajanje u Zambiju, Topčić Rosenberg je rekla kako se to ne radi zbog sigurnosne situacije.

Image
DOŠLO JE DO GREŠKE /

Vrhovni sud potvrdio: 'Hrvatski sudovi bili su ovlašteni odlučivati o sudskim odlukama iz DR Kongo'

Image
DOŠLO JE DO GREŠKE /

Vrhovni sud potvrdio: 'Hrvatski sudovi bili su ovlašteni odlučivati o sudskim odlukama iz DR Kongo'

Barelić je rekla kako je ključno da kada se govori o posvojenju iz trećih država koje nisu ugovornice Haške konvencije o zaštiti djece i suradnji kod međudržavnog posvojenja, osobe koje to žele moraju se obratiti legalnim tijelima u toj državi. Kako kaže, kada su se o tim problemima obraćali ministarstvu, to su im i naglašavali.

Play ponuda
Play ponuda