Što ako vas nema na popisu na glasačkom mjestu?

GONG apelira na sve poslodavce čiji će zaposlenici raditi u nedjelju da im osiguraju slobodno vrijeme za ostvarivanje njihovog biračkog prava. Isto tako objavili su niz korisnih savjete u slučaju da na bilo koji način imate problema u ostvarivanju prava na glasovanje na nedjeljnom referendumu.

Povodom referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji GONG poziva građane da iziđu na birališta i ostvare svoje pravo glasa.

GONG apelira na sve poslodavce čiji će zaposlenici raditi u nedjelju da im osiguraju slobodno vrijeme za ostvarivanje njihovog biračkog prava.

Izići u susret onima koji ne mogu do birališta

GONG poziva nadležna povjerenstva za provedbu referenduma da u najvećoj mogućoj mjeri izađu u susret biračima koji su bolesni ili nepokretni, a te građane da se što ranije jave odborima za provedbu referenduma kako bi zatražili posjet njihovih članova. Sjedišta Povjerenstava za provedbu državnog referenduma dostupna su na ovoj internetskoj stranici Državnog izbornog povjerenstva.

U slučaju da se birač ne nalazi na popisu birača svog glasačkog mjesta, može se obratiti nadležnom uredu opće uprave (matični ured) koji će raditi u nedjelju do 19 sati. Popis osoba ovlaštenih za vođenje popisa birača nalazi se na ovim internetskim stranicama Ministarstva uprave.

Suzdržati se od agresivne kampanje u blizini birališta

Iako referendumska šutnja nije propisana, Obvezatna uputa DIP-a zabranjuje kampanju u krugu od 50 metara od biračkog mjesta. GONG poziva sve aktere da se suzdrže od agresivne kampanje kako bi birači mogli slobodno izraziti svoju volju.

300-tinjak GONG-ovih promatrača raspoređeno je na 253 glasačka mjesta te organizirano u 42 mobilna tima u Republici Hrvatskoj (nisu uključena glasačka mjesta u inozemstvu). Oni će dojaviti rezultate glasanja s glasačkih mjesta odabranih na temelju uzorka u skladu s međunarodno priznatom i prakticiranom PVT metodologijom (parallel vote tabulation) što u prijevodu znači paralelno prikupljanje i obrada glasova.

Napominju da će, sukladno najavama Državnog izbornog povjerenstva, na glasačkim mjestima biti i oko 1.300 promatrača akreditiranih od strane drugih udruga i političkih stranaka.

Na kraju, za sva pitanja i informacije o procesu referenduma kao i o lokacijama biračkih mjesta nadležno je Državno izborno povjerenstvo (telefoni: 01 4569 712 ili 01 4569 713, http://www.izbori.hr).

specijal-201012070191004-EU – ZA i PROTIV

Povratak na Net.hr