OBLACI NOSE NEUGODNO IZNENAĐENJE / Stiže nam promjena vremena, a s njom i pojava koju najviše mrze vozači: Znanstvenik otkrio tipične posljedice

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

'Nije neobično da saharska prašina dolazi u Europu u ovo doba godine. Tipične posljedice su crvena ili narančasta boja neba, a potencijalno i utjecaj na kvalitetu zraka', kaže Mark Parrington iz Copernicusa

21.2.2023.
16:57
Marko Lukunić/PIXSELL
Play logo

Prema prognozi Copernicusa, servisa za praćenje zbivanja u atmosferi, uskoro počinje prvo veliko ovogodišnje premještanje saharske prašine. Ona bi preko Pirinejskog poluotoka i Francuske sljedećih dana trebala stići i do središnje i istočne Europe, a time i do Hrvatske.

Copernicus predviđa da će danas i sutra, 21. i 22. veljače, oblak prašine prijeći Francusku, a zatim se nadviti iznad dijelova središnje i istočne Europe. Krajem tjedna uslijedit će još jedna epizoda premještanja saharske prašine, ali preko Mediterana, kasnije ovaj tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIŽE PROMJENA /

Hrvatska meteorologinja najavila kakva nas nepogoda čeka pa poslala upozorenje vozačima: 'Ne perite automobile'

Image
STIŽE PROMJENA /

Hrvatska meteorologinja najavila kakva nas nepogoda čeka pa poslala upozorenje vozačima: 'Ne perite automobile'

Crvena boja neba i saharska prašna u zraku

“Nije neobično da saharska prašina dolazi u Europu u ovo doba godine. Tipične posljedice su crvena ili narančasta boja neba, a potencijalno i utjecaj na kvalitetu zraka na površini, pogotovo u Španjolskoj i Portugalu. Posljednjih godina vidjeli smo saharsku prašinu na tlu u Pirinejima i Alpama, gdje su planine dovoljno visoke da prekinu premještanje prašine na većim visinama”, kazao je Mark Parrington, viši znanstvenik u Copernicusu.

Saharska prašina može izazvati negativne posljedice po zdravlje poput pogoršanja alergija zbog povećanog broja čestica u zraku. Atmosferske čestice prašine također mogu imati utjecaj na proizvodnju solarne energije jer odvraćaju solarnu radijaciju i smanjuju proizvodnju energije. Stoga je važno predvidjeti kretanje i gustoću oblaka prašine kako bi se mogle poduzeti potrebne mjere za zaštitu javnog zdravlja.

Ono što se građanima, prije svega vozačima može savjetovati jest da sljedećh dana ne peru svoje automobile jer bi im posao zbog 'prljave kiše' mogao biti uzaludan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo