POVRATAK ZIME / Stigla velika promjena vremena, niz izvanrednih situacija na cestama: Prijete poplave i tuča, moguće i do pola metra snijega!

Pred nama je vremenski dinamičan tjedan. Snijega će biti u gorskim predjelima i idućih dana, dok će u nizinama temperatura opet malo rasti uz južinu

16.1.2023.
8:01
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ljubitelji zime i snijega ovoga se tjedna imaju čemu nadati i veseliti. Genovska ciklona koja će se u utorak premještati preko Hrvatske povući će i nešto hladniji zrak pa će već idućih sati, a osobito u noći na ponedjeljak, kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, javlja Danas.hr RTL-a.

Najviše snijega očekuje se u gorju, 40 do 50 centimetara. Jedan, dva do desetak centimetara snijega pokrit će i središnju Hrvatsku, a snijega će biti i za sanjkanje, osobito u gorju.

Pred nama je vremenski dinamičan tjedan. Snijega će biti u gorskim predjelima i idućih dana, dok će u nizinama temperatura opet malo rasti uz južinu.

U utorak i srijedu očekuje se povremena kiša, a od četvrtka slijedi novi pad temperature i ponovno snijeg, ovoga puta moguć i ozbiljniji u nizinama.

Obilne kiše na Jadranu, moguće poplave i tuča

Promjena vremena zahvatit će i Jadran gdje se već od utorka očekuju problemi, osobito u pomorskom prometu, s jakim i olujnim jugom, oštrom pa i lebićem. Uz to, moguća je i ciklonalna plima pa je izgledno da se niže rive nađu pod morem.

Bit će i obilne kiše, izraženih pljuskova, u kojima će lokalno pasti i stotinjak litara pa su do petka moguće urbane i bujične poplave, ponegdje i tuča.

Južina će popustiti tek u četvrtak, ali vjetrovite prilike nastavljaju se i dalje. Zapuhat će jaka i olujna bura i donijeti dašak zime sve do obale.

DHMZ izdao je narančasta upozorenja za gospićku i splitsku regiju.

shimmer fallback
shimmer fallback

Problemi u prometu u Sloveniji

Velik dio Slovenije noćas su zahvatile obilne snježne padaline koje su uzrokovale probleme u prometu.

Zbog snijega i proklizavanja kamiona zatvorene su primorska autocesta i dio ljubljanske obilaznice, a na mnogim slovenskim cestama snijeg se zadržao na kolnicima.

Iz Prometno-informativnog centra (PIC) upozoravaju i na mjestimičnu poledicu.

shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback

Za Sloveniju obavezna zimska oprema

Za sav promet zatvorena je primorska autocesta između Vrhnika i Logatca prema Kopru. Zatvoren je i čvor Nanos iz smjera Vrtojbe prema Kopru. Zatvorena je i dolenjska magistrala kod Medveđeka prema Ljubljani, javlja N1.

shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback

PIC također upozorava da je promet na cestama usporen. Vozače pozivaju da na put kreću ranije nego inače i to samo s obveznom zimskom opremom. Upozoravaju da ponegdje u Sloveniji magla na prometnicama jako smanjuje vidljivost.

shimmer fallback
shimmer fallback

Cesta preko prijevoja Vršič zatvorena je za sav promet. Zabrana je za prikolice i poluprikolice na cesti Col – Ajdovščina. Ceste s austrijske strane prijevoja Ljubelj i Korensko sedlo prohodne su samo za osobna vozila s lancima.

HAK je objavio vijesti o izvanrednim situacijama:

  • zbog vozila bez zimske opreme (uzbrdica) na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora VRBOVSKO i čvora RAVNA GORA u smjeru Rijeke zastoj je u prometu;
  • zbog prometne nesreće nakon izlaza iz tunela na autocesti A6 u tunelu TUHOBIĆ u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine 60 km/h.
  • zbog prometne nesreće na km 102+000, zatvoren je vozni trak u TUNELU MALA KAPELA u smjeru Zagreba, vozi se jednim prometnim trakom, uz ograničenje brzine 40 km/h;
  • prometna nesreća na autocesti A4 na 57+400 km između čvora KOMIN i čvora BREZNIČKI HUM u smjeru Goričana vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h;
  • prometna nesreća na autocesti A4 na 24+000 km između čvora ČAKOVEC i čvora LUDBREG u smjeru Zagreba, vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h.
  • prometna nesreća na autocesti A6 na 56+000 km između čvora OŠTROVICA i čvora VRATA u smjeru Zagreba, vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine 40 km/h;
  • zbog puknuća cijevi na Jadranskoj magistrali (DC8) u Sumpetru kod Omiša vozi se jednim trakom, naizmjence.
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču