Starca koji živi od socijale terete za 130.000 kn poreznog duga

shimmer fallback

Mato Morić (80), starac iz Paučja koji živi od 740 kuna socijalne pomoći i dobrote suseljana, koji mu počesto i jesti daju, našao se na 'listi srama' poreznih dužnika zbog neplaćenih doprinosa

4.5.2013.
15:19
Play logo

"Došo mi jedan dan susjed i reko da me vidijo na popisu duga za porez", ispričao je Mato za Glas Slavonije, sjedajući na potrgani stolac u hladovinu dvorišta 'obrubljenog' ruševnim kućerkom, s prozorima na kojima jedva ima stakla...

Niti je on državi plaćao, niti država njemu

Dug se veže uz poljoprivrednu mirovinu, za koju je, kaže, prije Domovinskog rata podnio zahtjev kao i mnogi u selu i okolici, no niti je on državi plaćao doprinose niti je država ikada njemu isplatila i kunu mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Bili još otac i brat živi kad su pred dom došle dvi ženske i popisivale 'ko 'oće tu najmanju, poljoprivrednu penziju od 400 kuna, a koja bi krenula s navršeni' 65 godina, znači kod mene 1998., no nikada nisam dobio ništa. Popisalo se tada puno svijeta za tu mirovinu, iz Paučja, Milinca, Čenkova. U početku smo plaćali doprinos, do rata, a onda je sve stalo", ispričao je Mato, dodajući da je bilo razlike oko zemlje, aludirajući na imovinski cenzus podnositelja zahtjeva.

Nudili mu otpis duga, ali se nije odazvao

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje su objasnili da je "Mato Morić osiguran kao individualni poljoprivrednik od 1. siječnja 1980. i nije plaćao doprinose, a svaki mjesec primao je uplatnice na kojima je bio iznos na ime doprinosa za MIO". Kažu i da je 2004. dobio poziv radi otpisa duga na ime doprinosa, ali se nije odazvao, a naplatu duga je potom preuzela Porezna uprava.

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo