'DESECI MILIJUNA KUNA SU UZETI, A SAD SMO GUBA' / Velika promjena u Splitu, novi gradonačelnik povukao potez

Grad Split je odlučio ukloniti sve kioske i štandove s istočne obale, a trgovci traže obeštećenje

23.7.2021.
10:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Splitske gradske vlasti su odlučile da – reda mora biti. Gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević odlučili su da za štandove na istočnoj obali i rivi pa sve do trajektne luke mjesta više nema.

Naime, iz Grada tvrde da štandovi ondje već dvije godine rade bez ugovora i da će zato biti uklonjeni već za dvadesetak dana. I trgovci su svjesni da treba donijeti neka pravila, jer se u proteklih nekoliko desetljeća svašta događalo, ali imaju svoje primjedbe.

"Nismo na crno. Ja imam ugovor s Gradskim vijećem iz 2008. godine za svoj kiosk. U proračun sam uplatio, ja i svi ovi ljudi ovdje, milijune. Ja osobno više od 400 tisuća kuna. Znači ovo što je ovdje, to je Grad dopustio. Da je Grad vršio represiju da se s dva kvadrata ne metastazira na 15 svakodnevno, onda bi to bilo lipo", komentirao je za RTL Mariofil Brnadić, vlasnik kioska za čuvanje prtljage.

Vlasnik agencije za iznajmljivanje skutera Šime Pletković, složio se s njim: "Pa neko je punio proračun Grada Splita. Znači, deseci milijuna kuna su uzeti, a sad smo guba, sad smo nelegalni, sad smo kriminalci."

Prijava građana

Iz Banovine poručuju da je cijeli proces pokrenut zbog prijave građana o nelegalnim štandovima i kioscima, koji u vrijeme radova na šetnici u luci, stoje na jedinom pješačkom prolazu prema luci i smetaju.

"Nama nije namjera ikome ugroziti egzistenciju, nama je namjera uvesti red, naročito u dijelove grada u kojima je nered već dulje vrijeme, u kojima postoje nelegalne radnje, nelegalne stvari i mi nemamo nikakve druge mogućnosti nego da postupimo po zakonu", poručio je gradonačelnik Puljak.

Puljak će ih saslušati

Trgovci se pozivaju na dobiveni sudski spor prema kojemu Grad nije vlasnik prostora, pa im nema pravo naplaćivati koncesiju. Dodaju da će tužiti gradske vlasti za povrat novca. Iz Banovine se, pak, pozivaju na svoju Odluku o komunalnom redu i pravo postupanja na javnoj površini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Sad, u budućnosti, hoće li postojati neki plan kako će izgledati ova šetnica, hoće li se popločati ili asfaltirati… Ali sam plan stavljanja opet štandova ili kioska, to je za neko drugo vrijeme kada ćemo raspravljati. Možda ćemo ih staviti tu, a možda i nećemo", poručio je voditelj Odsjeka za redarstvo Grada Splita, Goran Dlaka.

Trgovci neće dobiti zamjensku lokaciju, jer ih Grad smatra nelegalnima. No, gradonačelnik Puljak je poručio da će saslušati njihove prijedloge.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali