Play ponuda

STANARI KOJI ZNAJU KAKO UŠTEDJETI: / Struja i grijanje su im drastično jeftiniji, zgrada je postala zanimljiva čak i znanstvenicima

Image
Foto: screenshot / YouTube

Zgrada u osječkom naselju Sjenjak ima svoju mrežnu i FB-stranicu s novostima i podacima o financijama

30.10.2019.
10:53
screenshot / YouTube
Play ponuda

Zgrada Sjenjak 101 u Osijeku, koja je sa 133 stana i više od 250 stanara najveća stambena zgrada u tom gradu, već je otprije poznata po odličnom upravljanju od kojeg svi suvlasnici itekako imaju koristi.

Primjerice, krov zgrade iznajmljuje se teleoperatorima za njihove odašiljače, a prostorije u prizemlju također su u najmu zahvaljujući čemu obvezna zajednička pričuva čini samo trećinu prihoda.

Image
HOĆE LI ISPAŠTATI GRAĐANI? /

Od 1. siječnja kreće novi standard, gradnja zgrada će biti skuplja. Cijene nekretnina mogle bi dodatno skočiti

Image
HOĆE LI ISPAŠTATI GRAĐANI? /

Od 1. siječnja kreće novi standard, gradnja zgrada će biti skuplja. Cijene nekretnina mogle bi dodatno skočiti

Ugrađuju fotonaponsku elektranu na krov

Glas Slavonije piše kako stoga ne čudi što su suvlasnici te zgrade među prvima realizirali i projekt energetske obnove te sada uživaju u ostvarenoj uštedi na električnoj i toplinskoj energiji. Povrh svega, zgrada ima svoju stranicu na Facebooku na kojoj se izmjenjuju svakodnevne informacije, a i web-stranicu na kojoj su dostupni podaci o financijama.

Predstavnik suvlasnika u zgradi na Sjenjaku 101, Krešimir Ižaković, kaže da je sljedeći projekt koji planiraju ugradnja fotonaponske elektrane na krov prema ESCO modelu, a u smislu pokrivanja troškova vlastite potrošnje električne energije.

Model je to, kaže, prema kojemu dobavljač opreme po sustavu "ključ u ruke" vodi cjelokupan projekt te preuzima i financijski rizik uz jamstvo ušteda. Drugim riječima, trošak te investicije za stanare zgrade bit će - nula kuna.

shimmer fallback
shimmer fallback

Ušteda toplinske energije veća od 60 posto

Glas Slavonije piše kako je ova stambena zgrada u Osijeku u međuvremenu postala zanimljiva i znanstvenim institucijama, i to kao primjer učinkovitosti uštede u toplinskom sustavu. Ostvareni rezultati prelaska s indirektnog na direktni sustav grijanja te smanjenje angažirane snage predmet su nekih znanstvenih radova domaćih instituta i fakulteta tehničkog smjera.

Također, njihovi se podaci koriste i u segmentu povezanom s ugradnjom razdjelnika. Iz transparentno pokazanih i prikazanih rezultata iščitava se da je nakon rekonstrukcije sustava grijanja te ugradnje razdjelnika ostvareno smanjenje potrošnje toplinske energije za više od 30 posto. Nakon provedene energetske obnove pročelja zgrade slijedi tek prva zima pa je još rano za podatke i o toj vrsti uštede; projekcije govore da bi ušteda toplinske energije mogla biti veća od 60 posto.

Play ponuda
Play ponuda