SUMNJIVO ZAPOŠLJAVANJE U UPRAVI NACIONALNOG PARKA: / Posao dobili otpušteni ravnatelj te čovjek prijavljen za uništavanje Plitvica

21.7.2017.
17:04
PIXSELL, Borna Filić

Radi se o pomoćniku ministra zaštite okoliša i prirode Igoru Kreitmeyeru, bivšem donedavnom načelniku općine Plitvička jezera Borisu Luketiću te bivšem ravnatelju Nacionalnog parka Branislavu Šutiću.

Iza imenovanja stoji Darko Milinović

No, prašinu su podigla imenovanja Luketića i Šutića kojima se, kako piše Jutarnji list, ponajprije spočitava članstvo u HDZ-u zbog čega mnogi na Plitvicama njihovo imenovanje u Upravno vijeće doživljavaju kao političko. A u slučaju Luketića i kao nadoknadu za mjesto načelnika općine koje je izgubio na svibanjskim lokalnim izborima.

Iza imenovanja, prema tvrdnjama izvora Jutarnjeg lista, stoji HDZ-ov ličko-senjski župan Darko Milinović kojeg sa Šutićem povezuje prijateljstvo. No, na Plitvicama se raspravlja i o stručnoj i etičkoj opravdanosti imenovanja Šutića i Luketića u Upravno vijeće NP Plitvička jezera.

Naime, protiv Luketića je Policijska uprava Ličko-senjske županije u rujnu 2015. godine podigla kaznenu prijavu zbog navodnog uništavanja prirode u parku. Točnije, zbog "uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti i staništa te odluke da unutar zaštićene prirodne vrijednosti NP Plitvička jezera sruši sedrene barijere - stanište bez prethodno ishođenog dopuštenja nadležnog ministarstva".

Da je prijava proslijeđena DORH-u koji je pokrenuo optužni prijedlog, potvrdili su u policiji, a i sam Luketić protiv kojeg je zadnjih godina bilo podignuto čak dvadesetak kaznenih prijava.

Jednom već dobio otkaz zbog nedolaska na posao

"Zbog mene su, između ostaloga, kaznene prijave podizali i kad sam u općini organizirao djelovanje Zimske službe. Sve su, naravno, uvijek bile u organizaciji SDP-a i Mosta, a isto je i s ovom prijavom. Još uvijek čekamo da bude zakazano ročište, a nakon toga nema sumnje da će prijava vrlo brzo pasti", kazao je Luketić za Jutarnji dodavši kako je uvjeren da iza prijava protiv njega stoji sadašnji ravnatelj Nacionalnog parka, a nekoć stručni voditelj Anđelko Novosel koji je iz SDP-a prešao u Most.

Imenovanje Šutića neki na Plitvicama smatraju spornim jer je riječ o bivšem ravnatelju NP-a koji je ondje jednom već dobio otkaz zbog nedolaska na posao.

Prema javno dostupnim podacima, piše Jutarnji, Šutića se tereti da je primao nepripadnu plaću, istovremeno u NP-u Plitvička jezera, ali i kao dekan Veleučilišta u Gospiću navodno oštetivši Veleučilište za iznos od 60.000 kuna. Osim toga, mediji su 2011. izvještavali kako je Šutić, kao ravnatelj NP Plitvička jezera, skrivio automobilsku nesreću u kojoj je smrtno stradao otac troje djece. Šutić niej bježao od odgovornosti za nesreću te je, po vlastitim riječima, pomagao supruzi i djeci poginulog muškarca.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali