Sporno mlijeko može se vratiti i bez računa

Svi koji su kupili sporne serije mlijeka Vindije i Dukata u kojima su nedopuštene doze aflatoksina mogu vratiti kupljeno mlijeko u trgovine te će dobiti natrag svoj novac. Povrat je moguć i bez računa.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić Pišl kazala je da je to uobičajena procedura. Radi se o istom slučaju kao da se u tekstilnom dućanu kupi odjeća s greškom. Uredno se može vratiti, s tim da Dukat i Vindija ni ne traže račun pri povratu. Građani tako neće biti zakinuti, a proizvođačima će osim udara po ugledu ostati i financijski teret ove, na kraju, ipak njihove pogreške.

Kukuruz također iz Hrvatske

Naime, promjenama uredbi zbog ulaska u EU, većina poslova nadzora kvalitete je pala na proizvođače, piše Novi list. Iako je već duže vrijeme izvjesno da će Hrvatska ove godine ući u Uniju, proizvođači su do posljednjeg trenutka čekali s ulaganjima u nadzorne sustave.

Prema dosad raspoloživim podacima Ministarstva poljoprivrede, kukuruz koji je bio početni razlog pojave aflatoksina u mlijeku također je najvjerojatnije domaći. Ni to ne treba čuditi s obzirom da su lanjski atmosferski uvjeti pogodovali razvojima plijesni u kojima se nalaze aflatoksini.

Povratak na Net.hr