Play ponuda

Bik ubojica i dalje se šeće Velebitom: 'Ta se životinja čudno ponaša'

shimmer fallback

Španjolski borbeni bik koji je prije 20 dana ubio zagrebačkog planinara Z.Đ.

31.12.2014.
15:03
Play ponuda

Iako su brojni planinari i ljubitelji prirode koji su prolazili područjem Malih i Velikih Libinja još prošlog tjedna tvrdili kako su vidjeli tog bika, što znači da nije premješten u ograđeni prostor u Lici, kako je bilo najavljeno, sada je to i potvrđeno porukom upozorenja koju je Mountain traveler Croatia objavila u petak na svojim stranicama.

"Poštovani ljubitelji prirode, nakon tragičnog događaja na Malom Libinju kada je planinar izgubio život u napadu španjolskog bika, osjećamo moralnu odgovornost obavijestiti Vas kako se spomenuta životinja još slobodno kreće područjem Malog i Velikog Libinja. Nakon kontaktiranja Rewilding Velebit, dobili smo informaciju kako rade na uklanjanju životinje s ovog područja. U kojem roku, nismo saznali, no tvrde kako će nas obavijestiti.

Do tada, molimo da se držite pristojne udaljenosti te ukoliko se nađete u neposrednoj blizini ove životinje, da zadržite smirenost i ne mašete rukama ili bježite", stoji u njihovoj poruci upozorenja koju su prenijela brojna planinarska i ekološka društva jer je riječ o iznimno opasnoj životinji koja nije u svom prirodnom okruženju i zbog toga je njezina reakcija nepredvidiva.

Počeo je kopati nogama i mahati glavom

Potvrđuje to za Slobodnu Dalmaciju to i Danijela Bucić iz Mountain traveler Croatije, kojoj je ta velebitska tura gotovo svakodnevna.

"Tri puta sam prošla pokraj te životinje i osjeti se njezino čudno ponašanje. Odmah je počeo kopati nogama i mahati glavom, spremao se za napad, osjetila sam da se moram maknuti. Životinja nije kriva, na žalost, to je isto kao da na Velebit dovedete azijskog tigra. To je španjolski borbeni bik", kazala je Bucić .

Bik stare španjolske vrste goveda sayaguesa na Velebit je doveden prije tri mjeseca iz Nizozemske kako bi se dvjema obiteljima, na njihovim gospodarstvima pomoglo u borbi protiv vukova, i to preko tvrtke Rewilding Europe i zaklade Tauros.

Play ponuda
Play ponuda