Snijeg diljem Hrvatske, obilnije oborine tek slijede

Zima je ponovo pokazala zube. Ukoliko ste spremili lopate za snijeg, izvadite ih, trebat će vam u danima pred nama. Obilne oborine posebno će stvarati poteškoće u prometu tijekom utorka i srijede, kada bi dobar dio Hrvatske, prema najavama, mogla zadesiti prava snježna mećava.

arti-201003090183006Meteorolozi predviđaju da će snijeg padati posvuda u unutrašnjosti zemlje, a najviše će ga pasti na području Like i Gorskog kotara.

Hladna kontinentalna anticiklona i sredozemna ciklona osim obilne kiše i snijega u unutrašnjosti, na sjevernom Jadranu uzrokovat će orkansku buru, a na srednjem i južnom olujno jugo.

Snijeg će lepršati tijekom cijelog dana, a jače pogoršanje i obilnije oborine očekuju se u noći s utorka na srijedu, te tijekom srijede kada nas očekuje prava snježna mećava, dok se smirivanje očekuje u četvrtak.

Bura i poledica otežavaju promet

cate-201003090276004Proglašeni su zimski uvjeti na većini državnih cesta u Lici. Snijeg pada i u Gorskom kotaru, a zbog niskih temperatura upozorava se na opasnost od poledice, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

Samo osobna vozila smiju prometovati dionicom autoceste A 1, Sveti Rok-Maslenica, državnom cestom D 54 Maslenica-Zaton Obrovački i dionicom Jadranske magistrale od Novog Vinodolskog do Svete Marije Magdalene.

Za teretna vozila teža od 3,5 t, vozila s natkrivenim teretnim prostorom, autobuse, motocikle i vozila s kamp-prikolicama zbog olujna vjetra promet je zabranjen riječkom obilaznicom od čvora Škurinje do čvora Orehovica, autocestom A 7 Orehovica-Sv. Kuzam i dionicom autoceste A 6 te na dionici Rijeka-Zagreb, od Kikovice do Delnica.

Za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle promet je zabranjen Krčkim i Paškim mostom, a još za vozila s natkrivenim teretnim prostorom i dionicom Jadranske magistrale (D 8) od Bakra do Novog Vinodolskog.

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu u Gorskom Kotaru i Lici.
Iz Vlade je javljeno kako je otkazan za utorak ujutro predviđen sastanak premijerke Jadranke Kosor s belgijskim premijerom Yvesom Letermeom.

Zbog vremenskih poteškoća zrakoplov kojim je trebao doći predsjednik belgijske vlade Yves Leterme ne može poletjeti iz zračne luke u Skoplju, tako da je sastanak premijerke Kosor s belgijskim premijerom otkazan, priopćeno je iz Vlade.

Prethodni članci:

arti-201002100622006
arti-201002060060006

Povratak na Net.hr