POVELA SE RASPRAVA... / Smiju li policajci stajati i mjeriti brzinu na ulasku na autocestu i koliko je to opasno? Evo što o tome kaže zakon

Image
Izvor: Ilustracija / Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vozači tamo nerijetko stisnu gas osjetno više nego što bi smjeli i trebali, pa je jasno da su takvi punktovi sjajni za mjerenje brzine

18.3.2023.
14:41
Ilustracija / Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Scene gdje prometni policajci s 'tronošcem' stoje uz policijski automobil parkiran na iscrtanom trokutu na uključivanju prilazne ceste na, primjerice, obilaznicu ili autocestu nisu rijetkost, piše Večernji list, a nedavno se rasprava o tome predstavljaju li policajci na ovakvim lokacijama veću ugrozu sigurnosti prometa nego sami prebrzi vozači povela na Redditu.

shimmer fallback
shimmer fallback

Vozači tamo nerijetko stisnu gas osjetno više nego što bi smjeli i trebali, pa je jasno da su takvi punktovi sjajni za mjerenje brzine.

Večernji list navodi da je lokacija mjerenja brzine i zaustavljanja prebrzih vozača sama je po sebi opasnija od vozila koje se na obilaznicu ili autocestu uključuje brzinom većom od dopuštene, pošto je tamo rizično naglo kočiti i zaustaviti se.

Na tom mjestu, policajci ometaju preglednost, a vozač koji se priključuje na obilaznicu ili autocestu ima lošiji pregled glavne prometnice i vozila koja mu po toj prometnici prilaze.

Zakon je jasan

Opasni su i vozači koji prebrzo ulijeću pred vozila na glavnoj prometnici, no promet i u takvim situacijama ipak nastavlja teći uglađenije nego kad vozači koče tamo gdje u normalnim okolnostima kočili ne bi.

Na takvim mjestima policajci mogu parkirati zahvaljujući odredbama članka 149. i 150. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Odredbom članka 149. propisano je da se na policijska vozila, kad posebnim uređajima daju svjetlosne ili zvučne znakove, ne primjenjuju odredbe istog Zakona o ograničenju brzine, o propuštanju vozila i prednosti prolaska, o zabrani pretjecanja i obilaženja kolone vozila ili na pješačkom prijelazu ili prelaženju iz trake u traku, o zabrani presijecanja kolone pješaka, obvezi vezivanja sigurnosnim pojasom te zabrani upotrebe mobitela.

Iznimno, uz uvjet da je to neophodno potrebno, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila unutarnjih poslova ne primjenjuju se ni odredbe o strani kretanja vozila, uključivanju u promet i o zaustavljanju i parkiranju te polukružnom okretanju.

Odredbom članka 150. propisano je da se, iznimno od odredbi članka 149. ovoga Zakona, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila policije, bez obzira imaju li ugrađene posebne uređaje za utvrđivanje prekršaja i davanje zvučnih i svjetlosnih signala u obavljanju službenih zadaća, ne primjenjuju odredbe istog Zakona o ograničenju brzine, prelaženja iz trake u traku, o poštivanju prometnih znakova i o zaustavljanju i parkiranju te zabrani upotrebe mobitela.

Dakle, policija ne mora imati ni upaljene rotirke te mogu stati gdje procijene da je potrebno, vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču